Binnen 1 werkdag een passende offerte

Inzameling afval bedrijven

Ieder bedrijf in Nederland heeft afval. Zelfs als je een klein bedrijf bent zonder fysiek product, genereer je afval. Afval bedrijven kan variëren van eenvoudig papierafval tot complexe chemische stoffen die specifieke verwerking vereisen. Afvalmanagement moet dan ook op een verantwoorde manier, conform de wet, worden ingericht. Dit is niet alleen belangrijk voor de wet, maar ook voor het milieu. Daarnaast kan het bijdragen aan je bedrijfsdoelstellingen, reputatie en aan een reductie van de kosten.

Is jouw bedrijf er klaar voor om aan de slag te gaan met jouw unieke afvalstromen, bedrijfsomvang en branchevereisten? We nemen je graag mee in het proces.

Scroll verder
Afval bedrijven Nederland - rolcontainers PMD en koffiebekers

Afval van bedrijven

Bedrijfsafval omvat een breed scala aan materialen en stoffen die tijdens bedrijfsactiviteiten worden gegenereerd. De meest voorkomende afvalstromen bij bedrijven zijn:

  • Restafval: niet-recyclebaar afval dat meestal wordt verbrand.
  • Papier- en karton: wordt vaak gebruikt om spullen te verpakken en komt dan ook veel voor in de detailhandel. Daarnaast wordt er veel papier gebruikt op kantoren.
  • Plastic verpakkingen, metaal en drankkartons: deze afvalstroom komt veel vrij in huishoudens en dus ook op plekken waar veel mensen bij elkaar komen, zoals op kantoren of in openbare ruimtes.
  • Gevaarlijk ofwel chemisch afval: dit zijn chemicaliën, verf, olie en andere stoffen die speciale behandeling vereisen. Dit bedrijfsafval moet voor inzameling worden onderverdeeld in meerdere afvalstromen.
  • Swill en GFT: swill zijn voedselresten, en GFT bevat ook tuin- en plantafval. Dit organisch afval kan meestal gecomposteerd worden, en swill kan zelfs worden verwerkt tot ‘grijs water’.

Elk bedrijf heeft een unieke samenstelling van afvalstromen. Daarom komen we graag bij je langs voor een adviesgesprek. We geven dan een aanbieding op maat voor jouw bedrijf.

Direct adviesgesprek aanvragen

Afval voor bedrijven: wat zegt de wet?

De Nederlandse wetgeving stelt verschillende eisen aan bedrijfsafval. Dit is vastgelegd in het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP3). Het LAP3 stelt dat bedrijven in Nederland verplicht zijn om bepaalde afvalstoffen gescheiden te houden om zo recycling en hergebruik te bevorderen. LAP3 benadrukt het belang van afvalscheiding aan de bron, waarbij afvalstromen direct bij het ontstaan worden gescheiden, zodat de zuiverheid en kwaliteit van deze stromen behouden blijft. Voor specifieke afvalstoffen, zoals gevaarlijke afvalstoffen of materialen met bijzondere verwerkingsvereisten, gelden strikte regels en verplichtingen. Het doel is om bij bedrijven afval op een veilige manier te laten plaatsvinden en bij te dragen aan een circulaire economie.

Nederland maakt momenteel de transitie naar het Circulair Materialenplan (CMP). Dit nieuwe plan, dat het LAP3 zal opvolgen, is gericht op het verder stimuleren van een circulaire economie. Het CMP zal strengere eisen stellen aan afval bedrijven, bijvoorbeeld voor afvalscheiding, recycling en hergebruik van grondstoffen door bedrijven, met als doel om nog meer materialen opnieuw in de productieketen te brengen en de afhankelijkheid van primaire grondstoffen te verminderen. Het CMP legt daarmee een grotere nadruk op het reduceren van afvalstromen en het maximaliseren van grondstoffenbenutting binnen Nederland.

Wil je als bedrijf voldoen aan de regels en duurzaam afvalmanagement implementeren? Neem dan contact op, wij helpen je graag met de specifieke regels voor jouw afval.

Afval bedrijven inzamelen - accountmanager kijkt in container

Afval scheiden in jouw bedrijf: de voordelen

Het scheiden van afval is niet alleen wettelijk verplicht, maar biedt ook aanzienlijke voordelen voor bedrijven. Door afvalstromen te scheiden kunnen bedrijven:

  • Kosten besparen: restafval is de duurste afvalstroom. Afvalstromen zoals papier en PMD kunnen vaak goedkoper worden afgevoerd dan gemengd restafval.
  • Duurzaamheidsdoelstellingen behalen: steeds meer bedrijven hebben duurzaamheidsdoelen, zoals het verminderen van hun CO2-uitstoot of het streven naar zero waste. Afvalscheiding is een concrete manier om deze doelen te behalen, doordat het de hoeveelheid restafval vermindert en de CO2-impact van het bedrijf verlaagt.
  • Voldoen aan regelgeving: naast de eerder genoemde eisen van LAP3 en CMP, komt er ook steeds meer internationale regelgeving op ons af omtrent ESG, zoals de CSRD. Hiervoor moeten bedrijven onder andere rapporteren over afval. Door afval te scheiden ben je de wet een stapje voor en kun je voldoen aan je rapportageverplichting.

Het succesvol implementeren van afvalscheiding vereist bewustzijn en betrokkenheid van alle medewerkers. Voor een duurzame gedragsverandering bij je medewerkers kun je bijvoorbeeld kiezen om duidelijke Multi Afval Containersmet de juiste campagnematerialen in te richten en resultaten van afvalscheiding te monitoren en te delen.

Afval inzamelen voor bedrijven in elke branche

Elk type bedrijf genereert verschillende soorten afval en heeft daardoor andere behoeften als het gaat om afvalinzameling. Enkele voorbeelden:

  • Detailhandel: heeft vaak veel verpakkingsmateriaal, zoals papier en karton, plastic (folie), of houten pallets.
  • Industrie: heeft vaak grote hoeveelheden restafval en gespecialiseerde afvalstromen. Dat kan variëren van metaal tot vlakglas tot gevaarlijke stoffen.
  • Horeca: hier komt het meeste swill (etensresten) vrij, maar ook frituurvet, verpakkingsafval en glas.
  • Kantoren: hebben vaak afval dat lijkt op huishoudelijk afval, zoals PMD en (vertrouwelijk) papier en karton.

Wij zamelen bij Milieu Service Nederland meer dan 35 afvalstromen in. Met ons partnernetwerk werken bij in heel Nederland en kunnen we voor elke branche passende, vaak lokale oplossingen vinden. Heeft jouw bedrijf een rolcontainer nodig voor papier en karton, een perscontainer voor PMD of een vetput voor frituurvet uit de bedrijfskeuken? We komen graag kijken naar jouw ruimte en afval om je te adviseren.

Afval bedrjiven - perscontainer karton

Wil jij afval voor jouw bedrijf laten inzamelen?

Efficiënte en milieuvriendelijke inzameling van jouw afval bedrijven begint met een goede afvalpartner. Daarom komen we bij je langs om te kijken naar jouw specifieke situatie en geven we advies op maat. Vul het formulier in, dan nemen vaak al binnen een werkdag contact op om een afspraak in te plannen.

Nieuwsbrief