De 9 fases van afval

De Afval Experience
De stappen die wij gezet hebben op het gebied van een circulaire economie laten we je graag zien aan de hand van voorbeelden in onze Afval Experience, in ons kantoor in Diemen. De 9 stappen van het circulaire proces van afval staan hierbij centraal. Met interactieve voorbeelden nemen we je mee in dit proces. We vertellen onder andere over de afvalanalyse, het belang van bronscheiding, gedragsverandering en we geven je inzicht in de logistiek en verwerking van het afval.

Een circulaire economie begint bij jezelf
Productinkoop
Het circulaire proces van afval begint bij de productinkoop. Het is belangrijk dat je weet wat je inkoopt. De beste manier om afval te verminderen is door het te voorkomen. Het is daarom goed om producten in te kopen die recyclebaar zijn of gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Zo zorg je ervoor dat de grondstoffen teruggebracht worden in de keten na gebruik. Wij adviseren je hier graag in. Wij zoeken als ketenregisseur altijd de beste oplossing voor jouw afval.
Consumptie
Bij consumptie in een circulaire economie is het gedrag van de gebruiker bepalend. Door jouw medewerkers goed in te lichten en mee te nemen in het gehele proces, gaan ze beter afval scheiden. De gebruiker is uiteindelijk degene die het resultaat bepaald.
Bronscheiding
Een circulaire economie draait om het behouden van de grondstoffen zodat deze continu opnieuw gebruikt worden. Hierdoor voorkomen we uitputting van de aarde door winning van nieuwe grondstoffen. Om grondstoffen te kunnen hergebruiken is het noodzakelijk dat afval bij de bron gescheiden wordt.

CO2-uitstoot reduceren
Volume reduceren
Door zoveel mogelijk afval te reduceren op locatie, is er minder transport nodig. Afval reduceren kan met een (Mini)perscontainer, een glascrusher of een bioverweker. Hierdoor verminderen we de CO2-uitstoot aanzienlijk.
Transport
Door ons uitgebreide partnernetwerk reduceren wij de CO2-uitstoot met honderden tonnen per jaar. Rijdt er al een wagen van een partner afvalinzamelaar door de straat en komt daar een locatie bij? Dan kopen wij dienstverlening in bij die partner. Dit levert een kostenbesparing op door collectieve inkoop en zo rijden er zo min mogelijk wagens door de straat.
Circulaire hub
In sommige gevallen gaat het afval eerst lang een circulaire hub, waar het afval gesorteerd wordt in monostromen. Bij de circulaire hub wordt het afval zoveel mogelijk gecomprimeerd zodat er zo min mogelijk transport nodig is naar de verwerker. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij Plastic, Metaal en drankkartons.

Hoogwaardige verwerking binnen Nederland
Transport
Na de circulaire hub gaat iedere monostroom naar een gespecialiseerde verwerker voor hoogwaardige recycling.
Verwerking
Wij zorgen altijd voor een zo hoogwaardig mogelijke én inzichtelijke verwerking binnen Nederland. Wij vinden het namelijk belangrijk dat je weet wat er met jouw afval gebeurt na de inzameling. Hierdoor is er ook een mogelijkheid om deze producten in sommige gevallen weer terug te kopen.
Duurzame productie
In sommige gevallen is het mogelijk om je eigen grondstoffen weer terug te kopen. Hierdoor maak je de circulaire cirkel helemaal compleet. Benieuwd naar alle mogelijkheden? We vertellen het je graag.

Samen werken we aan een circulaire economie
Wij begeleiden jouw organisatie graag bij het toewerken naar een circulaire economie. Samen zorgen we ervoor dat de grondstoffen zo lang mogelijk in de kringloop blijven. Wij monitoren de afvalmarkt continu, en spelen hier altijd op in. Hierdoor kunnen we jouw organisatie altijd de meest innovatiefste oplossingen bieden, waarmee we samen toewerken naar een afvalvrij Nederland.