Bronscheiding
Afval scheiden bij de bron, direct waar het vrijkomt, noemen we bronscheiding. Bronscheiding zorgt ervoor dat jouw ingezamelde grondstoffen optimaal gerecycled kunnen worden, waardoor we de grondstoffen in de kringloop houden. Naast dat het verplicht is om bedrijfsafval te scheiden, is het ook de basis voor duurzaam ondernemen.
Bronscheiding levert de meest schone afvalstromen op waardoor grondstoffen optimaal gerecycled kunnen worden. Doordat we de kwaliteit van het afval behouden, houden we de grondstoffen in de kringloop. Veel grondstoffen zijn schaars en het is hoognodig dat we beter voor onze aarde zorgen. Doordat we de grondstoffen recyclen, besparen we veel onnodige CO2-uitstoot en ben je bezig met duurzaam ondernemen. Zo werken we samen toe naar een circulaire economie in 2050. We vertellen je alles over het belang van bronscheiding in deze blog.
Het belang van bronscheiding
In Nederland zijn we al goed bezig met afval scheiden. Oud papier wordt bijvoorbeeld bijna altijd weggegooid in de papierbak, en glas in de glasbak. Maar er zijn nog veel meer afvalstromen die je gescheiden kunt inzamelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bio-afval, PMD, koffiebekers, tissues, folie en piepschuim. Als deze afvalstromen bij het restafval belanden, zijn ze niet meer bruikbaar voor recycling waardoor kostbare grondstoffen verloren gaan. Daarnaast is het verbranden van afval schadelijk voor het milieu. Als piepschuim wordt weggegooid bij piepschuim dan behoudt het zijn kwaliteit en kan hier weer nieuw piepschuim van gemaakt worden. Bronscheiding is dus cruciaal om grondstoffen te kunnen hergebruiken. Dankzij bronscheiding kunnen we grondstoffen dus optimaal recyclen. Dit zorgt ervoor dat we minder nieuwe grondstoffen hoeven te winnen, waardoor we veel CO2-uitstoot en uitputting van de aarde voorkomen.
Zo begin je met bronscheiding
Voordat je begint met bronscheiding is het belangrijk dat je weet welke afvalstromen er bij jouw organisatie vrijkomen. Vind je dit lastig in te schatten? Met onze afvalscan op locatie kunnen wij je hierbij helpen. Als je weet welke afvalstromen je wilt scheiden bij de bron, is het belangrijk om de juiste inzamelmiddelen te kiezen. Bedenk van tevoren goed waar je het inzamelmiddel wilt plaatsen, een centrale plek is het meest logisch. Om het beste resultaat te behalen is het belangrijk dat je jouw personeel goed inlicht en meeneemt in het proces. Deel wat de doelen zijn en introduceer de nieuwe manier van bronscheiding. Deel tijdens het proces hoe het gaat en neem jouw werknemers mee in de behaalde resultaten!
Afval inzamelen bij de bron, is voor elke organisatie haalbaar. De afvalstromen die veel voorkomen bij de meeste organisaties zijn papier/karton, koffiebekers, gft, plastic afval, metalen en drankkartons en restafval. Deze afvalstromen zijn gemakkelijk gescheiden in te zamelen met onze innovatieve inzamelmiddelen. Om bronscheiding makkelijk te maken is het belangrijk dat het inzamelmiddel op een centrale plek wordt neergezet.
Dit gebeurt er met jouw Plastic, Metaal en Drankkartons
Inzamelmiddelen voor bronscheiding
Voor een succesvol resultaat, is het belangrijk om de juiste middelen in te zetten en deze op de meest strategische locaties te plaatsen. Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze.
Met een Multi Afval Container scheid je afvalstromen direct bij de bron. Ideaal voor kleinere of aparte ruimtes.
Dankzij ons uitgebreide assortiment rolcontainers hebben wij altijd een geschikte container voor jou klaarstaan.
De perscontainer perst grote hoeveelheden afval samen waardoor het minder ruimte inneemt. Hierdoor bespaar je ledigingen, transportkosten en CO2-uitstoot.
Dit gebeurt er met jouw papier/karton
Wat gebeurt er met jouw gescheiden afval?
Jouw gescheiden afvalstromen worden na de inzameling naar een gespecialiseerde verwerker gebracht. Wij bieden voor bijna alle afvalstromen een circulair afvalbeheer aan. Dit houdt in dat de grondstoffen in de kringloop blijven. Wij zoeken altijd naar een verwerker bij jou in de buurt, zodat jouw afval zo min mogelijk kilometers hoeft af te leggen. De verwerking van de afvalstromen gebeurt daarnaast altijd inzichtelijk, zodat je jouw eigen grondstoffen in sommige gevallen terug kunt kopen als je dit wilt. Naast bronscheiding kun je jouw afvalinzameling ook op andere manieren verduurzamen. Hier lees je onze 5 tips voor een duurzame afvalinzameling.
Dit gebeurt er met jouw bio-afval
Bronscheiding bij onze klanten
-
Zuivere monostromen bij Royal FloraHolland Door Elianne Smeets • 13-11-2024
Samen met Facilicom Solutions zorgen wij voor duurzaam afvalmanagement bij Royal FloraHolland. Ontdek de doelen en voortgang van onze samenwerking hier!
Klantverhalen Facilitair Grootzakelijk In de keten -
Hoe haalbaar is zero waste? Door Elianne Smeets • 26-06-2024
Kun je binnen vier jaar van 100% restafval naar zero waste gaan? Samen met een ambitieuze overheidsorganisatie gingen wij ervoor. Lees hier verder.
Klantverhalen Grootzakelijk -
Gerrit Rietveld Academie: de kunst van effectief afval scheiden 19-02-2024Klantverhalen
Wij helpen je graag
Als totaalleverancier helpen wij jou graag bij het scheiden van al jouw afvalstromen. Dankzij ons uitgebreide partnernetwerk kunnen wij altijd een geschikte partner vinden bij jou in de buurt. Als grootste afvalplatform van Nederland creëren we schaalvoordelen die resulteren in lagere kosten voor onze klanten. Ook rijdt er maar één wagen door jouw straat waardoor we naast de kosten ook de CO2-uitstoot fors verlagen. Onze samenwerking met 100+ partners biedt je daarnaast meer flexibiliteit in ophaaldagen en de frequentie hiervan.
Onze experts komen graag bij je langs om te kijken welke afvalstromen jij (nog extra) kunt scheiden en welke inzamelmiddelen bij jouw situatie passen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.