Binnen 1 werkdag een passende offerte

De circulaire economie en afval

De circulaire economie heeft veel raakvlakken met de afvalbranche. Tegelijkertijd past het woord ‘afval’ niet meer bij de circulaire economie. In de circulaire economie is namelijk geen afval meer aanwezig. Tegelijkertijd geldt: wat voor de één afval is, is voor de ander weer een prima gebruiksgoed. Kringloopwinkels en Marktplaats zijn groot geworden met het verkopen van goederen die voor de een in waarde zijn verminderd, maar voor de ander nog steeds prima voldoen. Dat geldt ook voor afval. Hergebruik is een belangrijke pijler van de circulaire economie. De gemiddelde consument ziet in een lege plastic shampoofles weinig waarde, maar deze fles kan perfect verwerkt worden tot plastic flakes. Deze flakes zijn weer de basis voor een nieuwe shampoofles. Zo maken we van afval dus weer nieuwe producten. Dat is waar de circulaire economie om draait.
Lees meer
Circulaire economie

Omdenken naar een circulaire economie

In een circulaire economie bestaat geen afval meer. Als we producten efficiënter ontwerpen, kunnen we materialen zo veel mogelijk hergebruiken of recyclen. Daarmee verkleinen we onze ecologische voetafdruk en heeft menselijke activiteit minder impact op de aarde. Zo raken natuurlijke hulpbronnen niet uitgeput en verbetert de leefbaarheid van de wereld om ons heen.

Recycling speelt dus een belangrijke rol in de circulaire economie. Dat is waar Milieu Service Nederland in beeld komt. Wij helpen je om jouw bedrijfsafval op de juiste manier in te zamelen. Daarna laten wij het zo efficiënt mogelijk recyclen. Zo sluiten we de grondstoffenkringloop en zetten we samen stappen naar een circulaire economie.

Bovendien is creativiteit onmisbaar. In een circulaire economie vormt afval het vertrekpunt voor iets nieuws. Zo kijken productontwerpers bijvoorbeeld niet alleen naar hun eigen wensen en behoeften, maar ook naar de beschikbare materialen.

Dat omdenken is kenmerkend voor de circulaire economie. De lineaire economie waarin we produceren, consumeren en afval weggooien, is namelijk niet langer houdbaar.

Bekijk het principe van een circulaire economie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Accepteer de marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.
Klik hier om je instellingen aan te passen

Het 6 R-model: stapsgewijs naar circulariteit

Het 6 R-model vormt een goede basis voor de implementatie van circulair produceren of circulair ondernemen. Dit model,  bevat zes niveaus waarmee je kunt bijdragen aan een circulaire economie.

Het eerste niveau is refuse en rethink. Hierbij weiger of voorkom je het gebruik van bepaalde grondstoffen of materialen. Een voorbeeld hiervan is asbest. Omdat asbest gevaarlijk, moeilijk te verwerken en slecht herbruikbaar is, accepteren we het niet meer. In een volledig circulaire economie zullen we bijvoorbeeld geen producten meer accepteren die verpakt zijn in piepschuim.

6r model

Toepassingen van de verschillende R-niveaus

Wij dagen je uit om stil te staan bij de verschillende R-niveaus. Hoe zijn deze niveaus geregeld binnen jouw organisatie? Waar valt winst te behalen voor de circulaire economie?

Overweeg bijvoorbeeld tweedehands producten te kopen of breid je laptopgeheugen uit. Werk samen met andere organisaties om druk uit te oefenen op leveranciers voor verduurzaming. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van verpakkingsmateriaal en de inzet van elektrische auto’s. De circulaire economie is niets zonder samenwerking. Samen bereik je een heleboel!

Ook op het gebied van logistiek adviseren wij om je aan te sluiten bij de overgang naar een circulaire economie. Ga met ons in gesprek om de afvalinzameling in een gehele regio te verbeteren. Dit bereikten we al met leden van de Green Business Club Zuidas.

Zij verlaagden het aantal ritten voor het ophalen van afval met 50% door samen af te stemmen dat ze allemaal op dinsdag en vrijdag geledigd willen worden. Het resultaat is een enorme verlaging van de CO2-uitstoot. Dit is een goed voorbeeld van het tweede R-niveau in de circulaire economie: reduce.

Daarnaast is de vastgoedsector ook op grote schaal bezig met de circulaire economie. Oude kantoorpanden worden gerenoveerd en omgebouwd tot woningen. Een mooie combinatie van niveau vier en vijf uit het 10 R-model: repair en re-use.

Wist je dat je ook lokaal aan kunt sluiten bij verschillende initiatieven die bijdragen aan de circulaire economie? Deel bijvoorbeeld jouw auto via MyWheels, laat oude cartridges bijvullen in het Cartridge Depot en koop zakelijke mobiele telefoons circulair in via Closing the Loop. Het bedrijf GRO verzamelt koffiedik, teelt er oesterzwammen op en maakt daar vegetarische hamburgers, bitterballen en kroketten van. En bij SOOP maken ze biologisch afbreekbare zeep van koffiedik en sinaasappelschillen, duurzaam geproduceerd in een sociale werkplaats.

Milieu Service Nederland en de Green Business Club

Met onze betrokkenheid bij de Green Business Club Amsterdam dragen we actief bij aan de circulaire economie. Deze businessclub realiseert concreet resultaat voor de circulaire economie door middel van duurzame projecten in Amsterdam Zuidas.

We delen bijvoorbeeld kennis over duurzaam ondernemen en leren van initiatieven in andere delen van Nederland. Zo begrijpen we beter welke problemen zich voordoen op kantoorparken. Doordat wij als leverancier betrokken zijn, kunnen we deze problemen direct oplossen.

Green business club

Afvalinzameling in een circulaire economie

Je weet nu wat een circulaire economie is en hoe je hieraan kunt bijdragen. Maar hoe organiseer je afvalinzameling binnen jouw organisatie zo duurzaam mogelijk om de circulaire economie te faciliteren? De belangrijkste voorwaarde is dat je afval of bedrijfsafval per afvalstroom gescheiden inzamelt. Hoe zuiverder een afvalstroom, hoe beter deze wordt gerecycled.

Als landelijke allround afvalinzamelaar verhuren we alle denkbare containers. Zo hebben we perscontainers in vele soorten en maten, waarbij elke afvalstroom zijn eigen kleur heeft. Voor situaties waarbij veel afval vrijkomt maar de transportbewegingen moeten worden verminderd, hebben we perscontainers. Als je meerdere afvalstromen apart wilt inzamelen, zelfs in kleine of aparte ruimtes, hebben we Multi Afval Containers. Zo draag je bij aan de circulaire economie op een manier die bij jou past.

Alle afvalcontainers

Waarom kiezen voor Milieu Service Nederland

Milieu Service Nederland werkt samen met verschillende afvalverwerkers om de overgang naar een circulaire economie te bevorderen. Zo garanderen we dat jouw bedrijfsafval optimaal wordt gerecycled. Zelfs als recycling niet mogelijk is – zoals bij restafval – winnen we nog steeds energie terug uit het afval door middel van verbranding (recover). Wij storten nooit afval, omdat dit niet bijdraagt aan een circulaire economie.

Met ruim 30 jaar ervaring hebben wij uitgebreide kennis in huis over iedere afvalstroom en de overgang naar een circulaire economie. Benieuwd naar hoe wij jouw organisatie kunnen helpen? Onze accountmanagers komen gratis bij je langs om de huidige situatie in kaart te brengen. Daarna ontvang je een deskundig advies op maat om jouw afvalinzameling zo duurzaam mogelijk te organiseren.

Vul vandaag nog het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om te bespreken hoe jouw organisatie kan bijdragen aan een circulaire economie.

bakwagen
Nieuwsbrief