Bouwafval
-
Een oplossing voor iedere afvalstroomMet 100+ partners hebben we een oplossing voor iedere afvalstroom
-
Lagere kostenScherpe tarieven door collectieve inkoopafspraken en schaalvoordelen
-
Binnen 24 uur voor de deurIndien gewenst plaatsen wij je container binnen 24 uur
-
Meer flexibiliteitAltijd de beste deal bij jou in de buurt, met meer flexibiliteit in ophaaldagen en frequenties
Bouwafval scheiden bij de bron
Het is onze missie om Nederland afvalvrij en CO2-neutraal te laten ondernemen. Om dit te behalen is het belangrijk om afval te scheiden bij de bron. Bronscheiding zorgt ervoor dat jouw ingezamelde grondstoffen optimaal gerecycled kunnen worden, waardoor we de grondstoffen in de kringloop houden.
Wil je ook beginnen met bronscheiding?
Voordat je begint met bronscheiding is het belangrijk dat je weet welke afvalstromen er bij jouw organisatie vrijkomen. Vind je dit lastig in te schatten? Met onze afvalscan op locatie kunnen wij je hierbij helpen.
Waarom bouwafval gescheiden inzamelen?
Bouwafval is erg goed geschikt voor recycling. Van de ingezamelde afvalsoorten kunnen veel nieuwe producten gemaakt worden. Zo kan er van bouwafval bijvoorbeeld granulaat gemaakt worden, dat onder andere gebruikt wordt in bouw. Granulaat kan bijvoorbeeld worden gebruikt om asfalt of funderingsmateriaal te maken en het gerecyclede hout komt vaak terecht in de spaanplaatindustrie.
Het is veel beter voor het milieu als je de verschillende materialen die onder deze afvalstroom vallen zoveel mogelijk apart van elkaar inzamelt. Zo kunnen deze optimaal gerecycled worden. In sommige gevallen mogen er wel meerdere materiaalsoorten gemengd worden aangeboden, want dan wordt dit achteraf bij de verwerking nog gescheiden.
Dit houdt dus in dat je, afhankelijk van de afvalstromen die bij je vrijkomen, bijvoorbeeld jouw houtafval, plastic, metalen, en keramiek gescheiden van elkaar in een apart inzamelmiddel inzamelt. Bij veel bouwbedrijven staan er dan ook vaak verschillende containers om de diverse materialen apart in te zamelen.
Wat gebeurt er met jouw bouwafval?
Vroeger werd bouwafval gestort, maar tegenwoordig kijken we steeds meer naar afval als een grondstof en wordt het ingezet om nieuwe producten te maken.
1. Na inzameling, wordt het afval naar een recyclinglocatie gebracht. Daar worden vervolgens eerst de grotere stukken puin en hout uit het afval gehaald.
2. Daarna wordt de rest van het afval naar andere sorteerinstallaties gebracht, waar een mechanische scheidingsinstallatie de afvalstoffen nog verder scheidt.
3. Vervolgens wordt het bouwafval vermalen en middels een speciale trommelzeef nog verder gescheiden. Hier halen ze bijvoorbeeld de metalen uit de afvalstroom.
4. Als dit gedaan is, verwijdert een speciale windzifter de overgebleven papier- en plastic resten. Uiteindelijk blijven er dan verschillende fracties over die geschikt zijn voor hergebruik: metalen, papier en plastic, hout en steengranulaat. Ook blijft er een fractie restafval over. Dit wordt vervolgens verbrand om energie op te wekken.
Slimme inzamelmiddelen voor bouwafval
Ben je op zoek naar een afvalcontainer voor jouw bouwafval? Bekijk hier welke inzamelmiddelen wij inzetten om jou te helpen je bouwafval bij de bron te scheiden. Onze containers zijn er in verschillende formaten. Daarnaast bieden we, naast de reguliere open bak bouwafval-container, ook een afzetcontainer met een gesloten bak. Dit zorgt ervoor dat anderen niets bij jouw afval kunnen gooien en houdt de afvalstroom zuiver.
Een laag en diep model afzetcontainer waar veel bouw- en sloopafval in kan. Onze meest bestelde maat.
Deze afzetcontainer is gemakkelijk af te sluiten met meerdere hangsloten. Dit voorkomt dat anderen afval weggooien in jouw container. Geschikt voor grote volumes.
Meer informatie aanvragen
Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen bij het inzamelen en scheiden van bouwafval, weet je niet welk inzamelmiddel je nodig hebt of heb je andere vragen over onze diensten? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Veelgestelde vragen
Wat wordt verstaan onder bouwafval?
Bouwafval is de verzamelnaam voor al het puin dat ontstaat bij een verbouwing of sloop. Hierbij kun je denken aan metselwerk, beton, gips hout, metaalafval en nog veel meer.
Kan ik al mijn bouwafval gezamenlijk inleveren?
De verschillende afvalsoorten die onder bouwafval vallen, zijn zeer geschikt voor recycling. Het is daarom belangrijk dat de afvalsoorten apart worden ingezameld. Dit houdt dus in dat, afhankelijk van jouw afvalstromen, je het gescheiden van elkaar in een apart inzamelmiddel dient aan te bieden.
Wat mag er bij het bouw- en sloopafval?
- Metselwerkpuin, betonpuin, gips, gasbeton, opgebroken wegenbouwmaterialen, kunststoffen, ferro en non-ferro metalen, hout, onbruikbaar geworden hulpmaterialen, aanhangende grond, restanten bouwmaterialen
- Vervuild isolatiemateriaal (o.a. steenwol, glaswol, EPS, houtwolcementplaat)
- Vervuild karton/papier, kunststof, glas, gips, gas/cellenbeton
Wat mag er niet bij het bouw- en sloopafval?
- Gevaarlijk (chemisch) afval (o.a. c-hout, dakgrind en teerhoudend dakafval)
- Asbest of asbest gelijkend materiaal (o.a. Eternit dakplaat) en teerhoudend asfalt
- Dakleer en dakgrind
- Organisch afval zoals snoeiafval en groente-, fruit-, en tuinafval
- Wit- en bruingoed zoals koelkasten en andere elektrische apparatuur