Chemisch afval

-
Wet- en regelgevingWij zijn volledig op de hoogte van geldende wet- en regelgeving
-
Ruime keuzeWe bieden een ruime keuze inzamelmiddelen geschikt voor alle soorten organisaties
-
VeiligVeilige en duurzame verwerking van je chemisch afval
-
Scherpe tarievenWe doen altijd een voorstel tegen scherpe tarieven
Chemisch afval scheiden bij de bron
Het is onze missie om Nederland afvalvrij en CO2-neutraal te laten ondernemen. Om dit te behalen is het belangrijk om afval te scheiden bij de bron. Bronscheiding zorgt ervoor dat jouw ingezamelde grondstoffen optimaal gerecycled kunnen worden, waardoor we de grondstoffen in de kringloop houden.
Wil je ook beginnen met bronscheiding?
Voordat je begint met bronscheiding is het belangrijk dat je weet welke afvalstromen er bij jouw organisatie vrijkomen. Vind je dit lastig in te schatten? Met onze afvalscan op locatie kunnen wij je hierbij helpen.
Waarom chemisch afval gescheiden inzamelen?
Chemisch afval is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval. Zo kan het explosief, brandbaar, oxiderend, giftig of irriterend zijn en verschijnt het onder meer als gas, damp, vaste of vloeibare stof. Voorbeelden van chemische stoffen zijn lood, kwik, cadmium, chroom en zink. We vinden dit in allerlei producten, van batterijen, spaarlampen en verfproducten tot benzine, motorolie en bestrijdingsmiddelen. De overheid heeft aangegeven welke afvalstoffen als gevaarlijk moeten worden behandeld. Dit staat op de Europese afvalstoffenlijst (Eural).
Klein chemisch afval
Klein chemisch afval bestaat uit kleine volumes afval met gevaarlijke/schadelijke stoffen. Vanwege het kleine volume is de verleiding groot om dit bij het restafval te gooien. Dit mag echter niet vanwege de gevaren voor milieu, dier en mens. Als chemisch afval wordt verbrand, zorgt het voor luchtvervuiling en zo kan het via neerslag ook in ons grondwater komen. Daarnaast is het niet gescheiden weggooien van chemisch afval gevaarlijk voor de inzamelaars en verwerkers. Zij kunnen dan in aanraking komen met de gevaarlijke stoffen. Dit is zeker niet de bedoeling. De inzameling en verwerking van chemisch afval is daarom streng gereguleerd.

Onze inzamelmiddelen voor chemisch afval
Containers voor chemisch afval worden gebruikt voor uiteenlopende afvalstoffen, zoals batterijen, lampen, oliehoudend afval en verfafval. Voor al deze gevaarlijke afvalstromen bestaan aparte inzamelmiddelen. Milieu Service Nederland zorgt voor een milieuvriendelijke en veilige verwerking van al jouw chemisch afval.

Een stevige en goed afsluitbare box van 60 liter voor al je klein, gevaarlijk afval (KGA).

Een stevig kunststof dekselvat van 60 liter voor een veilige inzameling van droge, lekvrije batterijen.

Een 1000 liter IBC is geschikt voor het inzamelen van chemische vloeistoffen.
De verwerking van chemisch afval
Een deel van de grondstoffen kan heel goed opnieuw worden gebruikt. Het staal uit batterijen en verfblikken kan bijvoorbeeld opnieuw worden gebruikt om spijkers van te maken. Cadmium komt terug in nieuwe batterijen, van zink worden dakgoten gemaakt, olie wordt gebruikt als brandstof en van het glas van tl-buizen en spaarlampen worden nieuwe lampen gemaakt. Als gevaarlijk afval niet hergebruikt of gerecycled kan worden, wordt het verbrand in speciale verbrandingsovens. Bij een zeer hoge temperatuur worden de schadelijke stoffen vernietigd. De schadelijke gassen die daarbij vrijkomen, worden gezuiverd door speciale rookgasreinigingsinstallaties. Gevaarlijk afval dat niet kan worden gerecycled of verbrand, wordt veilig opgeslagen.
Advies op maat
Komt er chemisch afval of klein gevaarlijk afval vrij bij jouw organisatie? Dan is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit op een verantwoorde manier wordt ingezameld en verwerkt. Onze branchemanagers zijn volledig op de hoogte van alle regels en risico’s en komen graag bij je langs om een gratis afvalscan uit te voeren. Op basis hiervan adviseren zij je over de meest geschikte inzamelmethoden. Hierbij kijken wij hoe we de kosten voor jou zo laag mogelijk kunnen houden én wat de meest milieuvriendelijke afvalverwerking is.

Veelgestelde vragen
Wat is chemisch afval?
Chemisch afval bestaat uit afvalstoffen die stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Bijvoorbeeld oplosmiddelen, verf, batterijen, en industriële bijproducten.
Waarom is het belangrijk om chemisch afval correct te verwerken?
Chemisch afval kan giftig, brandbaar, corrosief of reactief zijn, waardoor het ernstige milieuschade kan veroorzaken. Correcte verwerking voorkomt bodem-, water- en luchtverontreiniging en beschermt de gezondheid van mensen.
Hoe wordt chemisch afval gescheiden van ander afval?
Chemisch afval wordt gescheiden door het identificeren en classificeren van gevaarlijke stoffen. Dit gebeurt meestal door middel van labels op producten, veiligheidsinformatiebladen, en specifieke inzamelmethoden, zoals aparte containers voor verschillende soorten chemisch afval. Hierbij helpen wij je als partner voor al je afvalstromen.
Wat zijn de wettelijke vereisten voor de verwerking van chemisch afval?
Bedrijven moeten voldoen aan strikte regelgeving, waaronder vergunningen voor het opslaan en vervoeren van chemisch afval. Ze zijn verplicht om afval correct te scheiden, te labelen en af te voeren via erkende afvalverwerkers zoals Milieu Service Nederland, volgens milieuwetgeving.
Wat zijn de gevolgen van onjuiste verwijdering van chemisch afval?
Onjuiste verwijdering kan leiden tot milieuschade, gezondheidsrisico’s, boetes en juridische gevolgen. Het kan grondwater en bodem verontreinigen, schadelijke dampen veroorzaken, en ernstige risico’s vormen voor de volksgezondheid.
Meer informatie?
Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen bij het inzamelen van chemisch afval, weet je niet welk inzamelmiddel je nodig hebt of heb je andere vragen over onze diensten? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.