Karton afval
-
Een oplossing voor iedere afvalstroomMet 100+ partners hebben we een oplossing voor iedere afvalstroom
-
Lagere kostenScherpe tarieven door collectieve inkoopafspraken en schaalvoordelen
-
Binnen 24 uur voor de deurIndien gewenst plaatsen wij je container binnen 24 uur
-
Meer flexibiliteitAltijd de beste deal bij jou in de buurt, met meer flexibiliteit in ophaaldagen en frequenties
Karton afval scheiden bij de bron
Het is onze missie om Nederland afvalvrij en CO2-neutraal te laten ondernemen. Om dit te behalen is het belangrijk om afval te scheiden bij de bron. Bronscheiding zorgt ervoor dat jouw ingezamelde grondstoffen optimaal gerecycled kunnen worden, waardoor we de grondstoffen in de kringloop houden.
Wil je ook beginnen met bronscheiding?
Voordat je begint met bronscheiding is het belangrijk dat je weet welke afvalstromen er bij jouw organisatie vrijkomen. Vind je dit lastig in te schatten? Met onze afvalscan op locatie kunnen wij je hierbij helpen.
Waarom karton afval gescheiden inzamelen?
Om jouw karton optimaal te recyclen, is het belangrijk dat het gescheiden wordt ingezameld en niet bij het restafval terecht komt. Aangezien karton een waardevolle grondstof is, is het belangrijk dat deze afvalstroom niet verloren gaat bij het verbrandingsproces voor restafval. Daarnaast zorgt het verbranden van afval ook voor een zware belasting voor het milieu. Restafval is bovendien, vanwege de zware milieubelasting, een dure afvalstroom. Dus hoe leger deze afvalstroom blijft, hoe beter dit is voor jouw portemonnee.
Het scheiden van diverse afvalstromen zorgt er ook voor dat inzamelmiddelen minder snel vol komen te zitten. Als de inzamelmiddelen minder snel vol zitten, zijn er minder transporten nodig om deze te legen of af te voeren. Dit zorgt voor lagere transportkosten en een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot.
Het recyclen van karton bespaart ook heel wat bomen. Voor iedere 1.000 kilogram oud papier die wordt gerecycled, worden er 3,3 bomen bespaard! Nederland behoort tot de top van Europa op het gebied van recycling van oud papier. Nederland spaart, dankzij recycling, jaarlijks ruim 7 miljoen bomen.
Wat gebeurt er met jouw karton afval?
1. Nadat al het karton is ingezameld, gereinigd en gesorteerd, wordt het in balen geperst voor verdere verwerking.
2. Het oud papier wordt dan naar de papierfabriek gebracht waar het wordt opgelost in water. Dit zorgt ervoor dat de papiervezels loskomen van elkaar en dat er papierpulp (een vezelbrij) ontstaat.
3. Met behulp van verschillende zeeftechnieken, worden vervolgens de nietjes, paperclips en andere vervuilingen uit de papierpulp gehaald. Soms wordt hierna ook nog de inkt uit de pulp verwijderd en wordt deze gebleekt. Dit is echter alleen nodig als het gebruikt wordt om nieuw wit papier van te maken.
4. Zodra dit hele proces doorlopen is, kan de pulp worden gebruikt om nieuw papier en karton te produceren.
Veel bedrijven kiezen ervoor de geperste balen oud papier te verhandelen naar het buitenland. Voornamelijk in oosterse landen, zoals bijvoorbeeld China, groeien minder bruikbare bomen om papier en karton van te maken. Om papier en karton te produceren, hebben zij dus grondstoffen uit het buitenland nodig. Milieu Service Nederland heeft duurzaamheid voorop staan, daarom kiezen wij ervoor om het door ons ingezamelde oud papier in Nederland te laten recyclen om er nieuwe producten van te maken. Wij verkopen jouw oud papier dus niet aan het buitenland, maar houden het in de Nederlandse kringloop van oud papier.
Slimme inzamelmiddelen voor karton afval
De meest bekende manier voor afvalinzameling in het bedrijfsleven is het inzamelen van afval met behulp van rolcontainers. Dit is niet vreemd, want rolcontainers zijn er in veel verschillende soorten, maten en zelfs kleuren. Dat maakt van rolcontainers een uitermate geschikt middel om afvalstromen gescheiden in te zamelen.
De beste deal
Ben je op zoek naar een oplossing voor jouw bedrijfsafval? Met onze slimme offertetool heb je in 4 korte stappen een indicatie van jouw situatie en wensen (type afvalstromen, inhoudsmaat van de containers en de ledigingsfrequentie).
Wij zoeken vervolgens naar de beste partner bij jou in de buurt en nemen contact met je op om de offerte door te nemen.
De meest bestelde container dankzij het handige formaat en de mogelijkheid om hem af te sluiten.
De meest bestelde container dankzij zijn grote inzamelcapaciteit. Daarnaast is de container goed afsluitbaar en verrijdbaar.
Het kartonafval wordt in de (mini)perscontainer samengeperst. Daardoor neemt het afval minder ruimte in binnen de container en hoeft deze minder frequent geleegd te worden.
Meer informatie aanvragen
Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen bij het inzamelen en scheiden van karton, weet je niet welk inzamelmiddel je nodig hebt of heb je andere vragen over onze diensten? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Veelgestelde vragen
Kan ik mijn papier en karton samen inzamelen?
Het is mogelijk om jouw papier en karton samen te scheiden van het andere afval. Aangezien voor de productie van papier en karton dezelfde grondstoffen worden gebruikt, is gezamenlijke inzameling geen probleem.
Waarom is het goed om papier en karton gescheiden in te zamelen?
Papier en karton is heel goed te recyclen. In Nederland bestaat nieuw papier en karton voor ruim 80% uit oud papier. Oud papier kan tot wel 25 keer worden hergebruikt en dat maakt het dus een hele waardevolle grondstof. Daarnaast kan de afvalstroom uit grote volumes bestaan, waardoor containers sneller vol raken. Een aparte container voor karton afval is daarom de juiste oplossing.
Kan (vertrouwelijke) archiefpapier samen met oud papier ingezameld worden?
Door de vertrouwelijke aard van de documenten kunnen is er voor archiefpapier een aparte inzameling. Er zijn zelfs wetten die bedrijven verplichten om heel zorgvuldig met persoonlijke gegevens om te gaan. Voor vertrouwelijk papier bieden wij ook een geschikte oplossing.
Welke soorten karton zijn er?
Er zijn vier verschillende soorten, namelijk:
Golfkarton
Golfkarton wordt vaak gebruikt als verzamel- of transportverpakking. Het zijn vaak grote dozen die gemaakt zijn door meerdere lagen papier op elkaar te lijmen. Daarom is het heel stevig verpakkingsmateriaal. Golfkarton mag altijd bij het oud papier worden weggegooid want het is volledig recyclebaar. Ruim 80% van het gebruikte golfkarton wordt gerecycled.
Massief karton
Deze kartonsoort wordt gemaakt van verschillende lagen grijs karton die zijn gemaakt van gerecycled papier en karton. Dit is vaak heel dik en stevig materiaal. Een goed voorbeeld van deze kartonsoort is het karton dat je terugvindt in ordners of als de achterkant van een schrijfblok. Deze soort behoudt langer zijn stevigheid en kan zelfs nog in een waterdichte uitvoering worden geleverd. Massief karton mag niet altijd worden weggegooid bij het oud papier. Als er bijvoorbeeld een laagje plasticfolie of aluminium op geplakt is, mag het niet bij het oud papier.
Vormkarton
Deze kartonsoort bestaat volledig uit oud papier dat gereinigd, verdicht en samengeperst wordt. Door er vervolgens water aan toe te voegen, kunnen er verpakkingen of beschermingsmaterialen van worden gemaakt. Een goed voorbeeld van vormkarton is een eierdoos. Vormkarton mag altijd worden weggegooid bij het oud papier, want het is zeer geschikt voor recycling.
Vouwkarton
Dit is heel stevig en flexibel materiaal dat vooral wordt gebruikt voor het maken van consumentenverpakkingen. Enkele voorbeelden van vouwkarton zijn: schoenendozen, hagelslagverpakkingen en een ontbijtgranen verpakking. Deze kartonsoort mag altijd worden weggegooid bij het oud papier en is zeer geschikt voor recycling!
Wat mag er bij het karton afval?
- Schoon en bedrukt papier en/of karton
- Verpakkingspapier/-karton
Wat mag er niet bij het karton afval?
- Vervuild, gecoat en/of geplastificeerd papier en karton
- Ordners of ringbanden met metalen binnenwerk
- Plastic mapjes
- Geplastificeerde etiketten
- Rottend of verschimmeld papier/karton
- Verontreinigingen van het papier met andere afvalstoffen
- Verbrand papier/karton
- Drankkartons
- Papier/karton vervuild met voedingsmiddelen