
Voor het runnen van een succesvolle onderneming is optimaal afvalmanagement cruciaal. Afval moet soepel worden ingezameld, op tijd worden opgehaald en je wil het proces zo duurzaam mogelijk laten verlopen. Aan het eind van het jaar maak je ongetwijfeld de balans op wat er volgend jaar beter kan. Kan je bijvoorbeeld meer afvalstromen scheiden, minder CO2-uitstoot veroorzaken of besparen op je afvalkosten? Wij geven je 5 tips om dat succesvol aan te pakken.
1. Circulair ondernemen
In een circulaire economie bestaat geen afval, omdat het afval wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Dit klinkt misschien heel ingewikkeld, maar dat valt mee. Om te besparen op je afvalkosten is het verminderen of zelfs voorkomen van afval een logische stap. Het is een goed begin om je inkoopbeleid te bekijken. Ga eens na of dit slimmer kan en of hier winst te behalen valt. Koop bijvoorbeeld producten van gerecycled materiaal of producten die geheel recyclebaar zijn. Een andere manier om afval te voorkomen is dubbelzijdig (of helemaal niet!) printen, gebruik maken van oplaadbare batterijen en kapotte spullen laten repareren in plaats van weggooien. Hoe minder afval je hebt, hoe lager de kosten voor de afvalinzameling.
Lukt het voorkomen van afval niet (volledig)? Richt je dan op het hergebruiken en recyclen van materialen. Met recycling bespaar je nieuwe grondstoffen, energie en geld. Het winnen van nieuwe grondstoffen en de productie van nieuwe materialen kost namelijk vaak meer energie en CO2 dan het recyclen van bestaande materialen. Daarnaast kun je rondkijken in je omgeving of anderen iets hebben aan jouw afgedankte materialen en producten of misschien kun je zelf juist iets van een andere onderneming overnemen.
2. Analyseer je afvalinzameling
Om je afvalinzameling efficiënt te regelen is het belangrijk dat je weet welke soorten afval er in je organisatie vrijkomen en in welke hoeveelheden. Meten is weten. Door een analyse van jouw afvalinzameling kan het zo efficiënt en duurzaam mogelijk worden ingericht. Hiermee bedoelen we dat je zo min mogelijk CO2 uittoot en zo veel mogelijk afvalstromen scheidt, waardoor je je hoeveelheid restafval vermindert. Als je niet weet hoeveel afval er vrijkomt binnen de organisatie, welke afvalstromen dit zijn en welke afvalstoffen gerecycled kunnen worden dan wordt het lastig om een duurzaam afvalbeleid te handhaven. Met onze afvalanalyse breng je de huidige afvalinzameling in kaart. Wij kunnen je vervolgens helpen een met duurzaam afvalmanagement. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Restafval wordt de komende jaren namelijk steeds zwaarder belast. Ondanks dat het volume afval dan hetzelfde blijft, zouden de kosten dan stijgen. Via ons digitale self-service platform MijnMSN vind je alle afvaldata, zoals facturen en afvalstoffenrapportages, eenvoudig terug. Dit vergemakkelijkt daarnaast het samenstellen van jouw duurzaamheidsrapportages (zoals de CSRD).
3. Scheiden bij de bron
Afval scheiden bij de bron levert je waarschijnlijk de hoogste besparing op. Als je afval gescheiden inzamelt, verminder je automatisch het volume restafval. Dit is een goede ontwikkeling, want restafval wordt bij de verwerking verbrand en dat is schadelijk voor het milieu. Zoals eerder genoemd is dat de reden dat de kosten stijgen. Minder volle restafval containers betekenen dus lagere kosten voor afvalinzameling. Afvalstromen scheiden moet echter wel zuiver gebeuren. Een afvalstroom wordt namelijk afgekeurd als er te veel afval in zit wat er niet in hoort. Het wordt dan niet meer aangeboden voor recycling. Gelukkig zijn er veel slimme inzamelmiddelen om te helpen met bronscheiding. De welbekende rolcontainers, Multi Afval Containers (MAC) en perscontainers geven je allemaal de mogelijkheid om afval te scheiden bij de bron.
4. Milieuvriendelijke inrichting werkvloer
Een werkomgeving die milieuvriendelijk is motiveert werknemers om afval te scheiden. Het kantoor vergroenen, energiezuinige verlichting ophangen en duidelijke aanwijzingen geven omtrent afvalscheiding helpen hier allemaal aan mee. Gemotiveerde medewerkers bepalen het succes van een zuivere afvalinzameling. Hoe begin je hiermee?
- Bepaal welke doelen je wilt bereiken met het scheiden van afval;
- Maak een overzicht van de huidige afvalstromen binnen je organisatie;
- Kijk waar en hoe je kunt optimaliseren;
- Breng relevante looprichtingen in kaart;
- Bepaal aan de hand van relevante looprichtingen de meest strategische locaties voor je afvalcontainers;
- Communiceer duidelijk aan je personeel wat het plan is;
- Begin ruim van tevoren met de introductie van de nieuwe manier van afvalscheiding.
- Blijf updates geven over de behaalde resultaten, want succes zorgt voor extra motivatie!
5. Doe het samen
De laatste tip is samenwerking. Het digitale platform van Milieu Service Nederland koppelt klanten aan verschillende afvalinzamelaars. We checken hierbij welke routes al gereden worden. Zo voorkomen we dat twee vuilniswagens vlak na elkaar door dezelfde straat rijden en besparen we aanzienlijk veel CO2-uitstoot.
Kun je meer afvalstromen scheiden of heb je zoveel afval dat een perscontainer een goede oplossing zou zijn? Met perscontainers hoeft er minder vaak geledigd te worden, omdat hier een groter volume afval in past. We gaan graag het gesprek aan om te kijken waar het afvalmanagement nog verder geoptimaliseerd kan worden. Zo houd je grip op je afvalkosten.
Een deskundig adviesgesprek
Besparen op afvalkosten is makkelijker dan je denkt. Een mooie bijkomstigheid is dat je door het besparen op afvalkosten ook werkt aan de verduurzaming van je organisatie. Als de expert in afvalbranche denken wij graag met je mee.
Wil je een duurzame oplossing voor je afvalvraagstuk, waarmee je ook nog eens kosten bespaart? Vraag nu geheel vrijblijvend een adviesgesprek en ontdek de mogelijkheden.
Bekijk de laatste blogs
-
Expert update: dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving in 2025 Door Denise van Namen • 27-03-2025
Onze business developer circulaire innovatie volgt de veranderende afvalmarkt op de voet en weet alles over nieuwe wetten, regels en innovaties. In dit artikel lees je wat je in 2025 op dit gebied kunt verwachten.
Blog Vastgoed MKB Facilitair Grootzakelijk Wet- en regelgeving -
Zo worden jouw medewerkers echte afvalhelden Door Denise van Namen • 20-03-2025
Goede afvalscheiding vermindert de hoeveelheid restafval, bespaart kosten en is beter voor het milieu. Als je efficiënt afval wil scheiden is het echter belangrijk dat je medewerkers gemotiveerd zijn. Om dit te bewerkstelligen is soms gedragsverandering nodig. Maar hoe inspireer je medewerkers om hun gewoonten te veranderen? Dat lees je in deze blog.
Blog Vastgoed MKB Grootzakelijk Duurzaamheid -
Expert update: 2025 wordt het jaar van slimme afvalscheiding 14-02-2025
Marco de Vries is de bedrijfsambassadeur van Milieu Service Nederland. Hij is het visitekaartje van het bedrijf en expert in alles wat met duurzaamheid te maken heeft.
Blog Duurzaamheid