1. Bronscheiding
Grondstoffen zijn schaars. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk grondstoffen in de kringloop te houden. Bronscheiding vormt de basis voor duurzaam ondernemen. Door afval te scheiden bij de bron ontstaan er zuivere (niet vervuilde) stromen die goed recyclebaar zijn. Zo kan er van papier weer nieuw papier gemaakt worden en van plastic afval weer plastic. Hierdoor verminder je het restafval aanzienlijk waardoor er minder afval verbrand wordt. Afval scheiden bij de bron kan gemakkelijk met de Multi Afval Container.Iedere afvalstroom heeft een eigen kleur en inwerpopening waardoor afval scheiden makkelijk is voor iedereen. Kennis van afvalinzameling en inzicht in jouw afval zijn belangrijke voorwaarden voor een duurzame afvalinzameling. Weet je niet precies welke afvalstromen er vrijkomen bij jouw organisatie? Met onze afvalanalyse krijg je inzicht in de verschillende afvalstromen en de volumes die vrijkomen. Deze informatie is belangrijk om een doelgericht en duurzaam afvalbeleid te kunnen nastreven.
2. Betrek de medewerkers bij het proces
Om een duurzame afvalinzameling te realiseren is het belangrijk dat de medewerkers worden meegenomen in dit proces. Waarom kies je als organisatie voor een duurzame afvalinzameling, welke positieve gevolgen brengt dit met zich mee en wat verandert er precies? Door jouw medewerkers hier van begin af aan in mee te nemen, zal dit veel soepeler verlopen. Communiceer dus tijdig wat er verandert en welke afvalstroom waar weggegooid mag worden. Door dit duidelijk te communiceren en zelf het goede voorbeeld te geven, maak je de verduurzaming van jouw afvalinzameling tot een succes binnen jouw organisatie. Voor onze Multi Afval Container hebben wij bijvoorbeeld een bijbehorende MAC-campagne. Deze campagne voorziet jou en jouw werknemers van nuttige informatie omtrent het scheiden van afval en helpt je met een sterke introductie. Hierdoor wordt afval scheiden makkelijk, overzichtelijk en ziet iedereen in dat afval scheiden weinig extra moeite of tijd kost terwijl de positieve gevolgen aanzienlijk zijn!
3. Afval reduceren
We werken met z’n allen toe naar een klimaat neutraal Nederland in 2050. Om dit te bereiken is het belangrijk dat we de CO2-uitstoot drastisch verlagen. Afval reduceren op locatie is een effectieve manier om de CO2-uitstoot te verminderen. Door afval op locatie samen te persen (reduceren) past er meer afval in de container. Hierdoor zijn er minder ledigingen nodig en dit scheelt weer transport. Afval reduceren op locatie kan met een Miniperscontainer, een perscontainer, een biovergister en een composteermachine. De Miniperscontainer van 3 m3 kan tot wel 27 m3 afval samenpersen! Wij hebben sinds kort ook perscontainers met volmelders die werken volgens de IoT technologie. Door IoT technologie staan wij continu in verbinding met de perscontainer. Met de biovergister is er zelfs helemaal geen transport meer nodig omdat het afval hierin wordt omgezet in grijswater en dit mag geloosd worden op het riool. Lekker duurzaam dus!
4. All-In-One SmartCollection
Wij maken duurzaam ondernemen graag makkelijk voor organisaties. Wij hebben daarom All-In-One SmartCollection geïntroduceerd. Het zoveel mogelijk scheiden van afvalstromen bij de bron en het afval in één keer afvoeren staan hierbij centraal. Wij halen alle rolcontainers in één keer op en ruilen deze om voor schone nieuwe containers die wij hebben meegebracht. Hierdoor verminderen we het aantal transporten aanzienlijk wat een verlaging van de CO2-uitstoot betekent. Onze wagens die de containers ophalen rijden volledig elektrisch of op HVO100 brandstof. Dit is de meest duurzame brandstof op dit moment. Deze brandstof, gemaakt zonder het gebruik van fossiele grondstoffen, zorgt voor 90% minder uitstoot dan reguliere diesel.
5. Kijk kritisch naar het inkoopproces
Een duurzame afvalinzameling begint uiteindelijk al bij het inkoopproces. Een belangrijke stap voor een duurzame afvalinzameling is het verlagen van de afvalproductie. Afval voorkomen is uiteindelijk beter dan afval recyclen. Kijk daarom eens goed naar wat je inkoopt. Veel producten kunnen ook onverpakt geleverd worden of misschien anders verpakt. Het is daarom verstandig om van tevoren te kijken hoe de producten verpakt zitten en of dit eventueel anders kan. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of de producten die je inkoopt, gemaakt zijn van recyclebaar materiaal. Deze producten kunnen namelijk weer teruggebracht worden in de kringloop. Wil je meer informatie over een duurzaam inkoopproces? Wij geven je hier graag advies over!
Stap voor stap
De afvalinzameling van jouw organisatie verduurzamen kan op veel verschillende manieren. Je hoeft niet alle stappen tegelijkertijd uit te voeren. Begin bijvoorbeeld met bronscheiding en breidt het verduurzamen zo steeds verder uit. Elke stap die je zet is een stap in de goede richting. Op naar een klimaatneutraal Nederland in 2050! Wil jij ook jouw afvalinzameling (verder) verduurzamen? Als de ondernemende afvalpartner voor zakelijk Nederland voorzien we je graag van een deskundig advies en innovatieve oplossingen. Wist je trouwens al dat wij onze grondstoffen altijd op een hoogwaardige en inzichtelijke manier verwerken binnen Nederland? Wel zo duurzaam!
Meer informatie?
Nog meer tips over het verduurzamen van je eigen afvalinzameling? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Bekijk de laatste blogs
-
Hoe word je ‘beste onderneming’ van Noord-Holland? Door Elianne Smeets • 31-10-2024
Wat maakt een goede onderneming? En wat maakt hem zó goed, dat hij wordt uitgeroepen tot ‘beste onderneming’ van de regio? Dennis Ostendorf blikt terug op de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland.
Blog Partnership Bedrijfsnieuws -
Bin-e: een innovatieve manier van afvalscheiding Door Denise van Namen • 16-10-2024
Met de opkomst AI doen nieuwe mogelijkheden om te recyclen zich voor. Zo is er de Bin-e, een 'smart waste bin' die het afval automatisch voor je scheidt.
Blog Vastgoed Facilitair Grootzakelijk Innovatie -
Afval in de zorg: uitdagingen en oplossingen 26-08-2024
Wist je dat de zorg verantwoordelijk is voor 7 procent van de CO2-uitstoot en 4 procent van het afval in Nederland? Lees meer over de uitdagingen én oplossingen.
Blog Grootzakelijk