Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 24 april 2024

AI in de afvalindustrie

Geschreven door:
Elianne Smeets Teamleider content marketing
Deel:

Sinds eind 2022 ChatGPT zijn intrede deed in het online landschap, is geen enkel werkveld hetzelfde. Slimme koppen komen met nog slimmere oplossingen om Artificial Intelligence (AI) in te zetten op hun werk. Bestaande processen kunnen steeds efficiënter worden ingericht en nieuwe ideeën kunnen gemakkelijker worden uitgevoerd. Ook in de afvalbranche wordt AI op steeds meer vlakken ingezet – volgens ons essentieel in de overgang naar een circulaire economie. Benieuwd waar en waarom? Lees dan verder.

Terug naar toen

Voor 1990 werd er nauwelijks afval gescheiden. Er was 5,4 miljard kilogram afval, waarvan slechts 13% gescheiden werd ingezameld. In de jaren die volgden, zijn we meer gaan consumeren en is onze maatschappij steeds meer een ‘wegwerpmaatschappij’ geworden. Dat heeft als resultaat dat we meer afval produceren. De totale hoeveelheid afval was in 2021 toegenomen met meer dan 60% tot 8,6 miljard kilogram. Het goede nieuws: Hiervan zamelen we ook al 60% gescheiden in voor recycling.*

Nederland circulair in 2050

Het doel in Nederland is namelijk om in 2050 volledig circulair te zijn. Dit houdt in dat er helemaal geen afval meer is, omdat we dan efficiënt omgaan met bestaande producten en weggegooide materialen volledig kunnen hergebruiken. Met het huidige cijfer van 60% recycling zijn we er dus nog lang niet. Hoog tijd om aan de slag te gaan met innovatieve methoden om te zorgen dat we onze circulaire economie kunnen verwezenlijken!

Hoe AI voor verandering in de afvalindustrie zorgt

In de afvalbranche, die van origine vrij traditioneel is, kun je met innovatie grote stappen zetten. Daar gaan wij met onze experts dan ook volop voor. We volgen de ontwikkelingen in de afvalmarkt en binnen AI op de voet, zodat we de circulaire economie dichterbij kunnen brengen.

1) Analyse van de inhoud van containers door visual AI

Elk huishouden en elke organisatie creëert afval. Als inzamelaar wil je enig zicht houden op wat er in de containers zit, zodat je kunt bijsturen op vervuiling. Maar handmatig bijhouden wat er in al die containers zit, is vrijwel onmogelijk. Totdat AI zijn intrede deed. Door middel van fotografie van de inhoud van de rolcontainer kan AI vaststellen welk afval er in een bak zit en hoeveel procent daarvan vervuild is. Zo zorgen we samen voor zuiverdere, beter recyclebare afvalstromen.

2) AI helpt bij bronscheiding

Weet jij in welke afvalbak een theezakje moet? Of een lege strip kauwgum? Dit is niet altijd makkelijk te onthouden en daarnaast niet in elke gemeente hetzelfde. Daarom zijn er verschillende toepassingen waarmee je het afval alsnog in de juiste bak kunt gooien. Met de NANDO.EYE maak je bijvoorbeeld een foto van jouw afval, waarna de app jou vertelt in welke afvalbak je het moet gooien. En de Bin-E sorteert het afval helemaal voor jou in de juiste MAC, allemaal door middel van Visual AI!

Accepteer de marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.
Klik hier om je instellingen aan te passen

3) Strijd tegen sluikstorters

In Antwerpen, België zetten ze het al in: camera’s die door middel van AI herkennen wanneer iemand afval dumpt op een plek waar dit niet hoort. De camera’s herkennen wanneer afval illegaal wordt gedumpt, versus het gewoon buitenzetten van het afval. Hiermee kan zwerfafval worden teruggedrongen.

4) Trainingen voor het team

Niet specifiek voor de afvalbranche, maar wij zetten het hier wel graag in: AI voor het trainen van onze collega’s. Door een Large Language Model (LLM) te voeden met de juiste achtergrondinformatie, hoeven collega’s enkel een korte vraag te stellen om zo een voorbeeld van een pitch, plan van aanpak of presentatie te krijgen. Dit vormt een sterke basis voor wat hierna gepersonaliseerd kan worden uitgewerkt voor de klant.

Nadelen van de inzet van AI

Hoewel AI onmiskenbaar voordelen biedt in de transitie naar een circulaire economie, zijn er ook uitdagingen. De effectiviteit van AI is sterk afhankelijk van de kwaliteit en de hoeveelheid data die het systeem gevoed krijgt. Onvolledige of inaccuraat verzamelde data kan leiden tot foutieve analyses en beslissingen. Daarnaast zijn er ethische- en privacyoverwegingen, vooral met het gebruik van AI-gestuurde camera's die publieke ruimtes monitoren. En hoewel ChatGPT 3.5 gratis te gebruiken is, kan integratie van andere technologie zorgen voor hoge initiële kosten.

AI voor een circulair Nederland?

AI biedt krachtige hulpmiddelen voor afvalbeheer die niet alleen de efficiëntie verhogen, maar ook bijdragen aan educatie en bewustwording. Wij verwachten dan ook dat AI een centrale rol zal spelen in het realiseren van een circulaire economie in Nederland.

Toch zal de menselijke factor voor ons van essentieel belang blijven. Want hoewel we slim gebruik maken van AI om te blijven ondernemen en innoveren, blijft onze service persoonlijk en bouwen we op de expertise van onze medewerkers.

Nog meer innovatie

Naast de continue ontwikkeling en verbetering van de inzet van AI, bieden we diverse andere innovatieve oplossingen voor jouw afvalmanagement die je direct kunt implementeren.

Zo kun je bijvoorbeeld zelf nu al jouw afvalbeheer een stuk makkelijker maken met onze app MijnMSN. Hierin zie je jouw volgende ledigingen, beheer jij jouw locaties, houd je je facturen bij én krijg je rapportages over jouw afval.

Of ken jij onze MSG-Trolley al? Deze is fantastisch voor vastgoedbeheerders om in multi-tenant panden bij te houden waar afval vrijkomt om gericht te kunnen factureren. Daarnaast kun je gericht juiste afvalscheiding stimuleren!

Meer weten? Neem gerust contact op, we denken graag met je mee.

Contact opnemen
MSG Trolley afval wegen

Benieuwd hoe AI in de afvalmarkt zich verder gaat ontwikkelen?

Onze expert Joost houdt ons op de hoogte.

Joost Huigen Business developer | Joost weet alles van de markt, wetgeving en technologische ontwikkelingen. Met deze kennis werkt hij dagelijks aan innovatie en groei voor Milieu Service Nederland.
Tags:
Gepubliceerd: 24 april 2024
Deel:

Lees meer blogs