Snel naar een onderwerp
Bouwinvest optimaliseert kantoorpand nieuwe vaart
Bouwinvest Real Estate Investors B.V. investeert vermogen van institutionele beleggers (pensioenfondsen en verzekeraars) in vastgoed. Dat doet het bedrijf voor de lange termijn, op verantwoorde wijze, met als doel een duurzaam rendement voor haar klanten. Bernardo Korenberg is als Head of Sustainability & Innovation verantwoordelijk voor duurzaamheid binnen de hele onderneming. “Duurzaamheid is een van de strategische thema’s van Bouwinvest”, geeft hij aan. “Voor ons gaat financieel en maatschappelijk rendement hand in hand. Een duurzaam gebouw is meer waard. Het wordt aantrekkelijker voor onze huurders, genereert een beter rendement voor de pensioendeelnemers en heeft een lagere milieu-impact. We focussen hierbij vooral op energie, maar dus ook op bijvoorbeeld duurzaam afvalmanagement.”
Oude situatie
“Bij duurzaamheid denk je in eerste instantie aan het milieu, maar het heeft ook een kostenaspect”, vertelt Korenberg. “Als je een pand energiezuinig maakt, bespaar je daarmee kosten. Hetzelfde geldt voor afval. Wanneer je minder restafval hebt, wordt je afvalverwerking goedkoper en daar is de huurder ook weer blij mee.” Voordat het afvalbeheer in Nieuwe Vaart werd geoptimaliseerd, was de afvalinzameling een behoorlijke uitdaging. Voorheen zamelde Milieu Service Nederland alleen het restafval en karton in. Dit werd gedaan met behulp van rolcontainers. Deze rolcontainers waren verdeeld over drie verschillende opstelplaatsen. ‘’Er was geen centrale afvalruimte, waardoor de chauffeurs flinke loopafstanden moest afleggen om de containers te ledigen. Daarnaast was er ook nog eens sprake van een lastige hellingbaan”, aldus Mark Schrage (Branchemanager vastgoed – Milieu Service Nederland).
Meer huurders, meer afval
Naarmate het aantal huurders toenam, nam natuurlijk ook de hoeveelheid afval toe. Bij Bouwinvest en CBRE ontstond bovendien de wens om meer afval te gaan scheiden. Dit is immers beter voor het milieu en zorgt voor een verlaging van de afvalkosten. Afval dat niet wordt gescheiden, komt in de restafval container. Dit is een dure afvalstroom, want de verwerking van restafval is slecht voor het milieu. Meer afval scheiden zorgt er dus voor dat deze afvalstroom zo klein mogelijk blijft, terwijl recyclebare afvalstoffen een nuttige, nieuwe toepassing krijgen. Een goede manier om het afvalbeleid dus flink te verduurzamen.
Nieuwe situatie
Behalve de behoefte om meer afval te scheiden, ontstond er ook steeds meer behoefte aan een centrale afvalruimte. De Heus: “In samenwerking met Bouwinvest hebben wij een zeer mooie en nette centrale afvalruimte gecreëerd. Deze ruimte zorgt ervoor dat de huurders gemakkelijker hun afval kunnen scheiden. We hebben nu meer plaats voor verschillende containers. Nu we meer containers op één plek hebben staan, kost het geen extra tijd om afval te scheiden. De huurders hoeven niet naar verschillende plekken te lopen om daar specifieke afvalstromen weg te gooien. Daardoor maken we het scheiden van afval heel laagdrempelig.” Inmiddels zamelt Milieu Service Nederland dan ook meer afvalstromen in, namelijk: restafval, papier/karton, glas, swill, PMD en zelfs een beetje chemisch afval.
Miniperscontainer
Om het restafval in te zamelen, maakt de Nieuwe Vaart gebruik van een Miniperscontainer. Een groot voordeel hiervan is dat het afval in de container wordt samengeperst, waardoor het minder ruimte inneemt. De container zit hierdoor minder snel vol en hoeft dus minder vaak geleegd te worden. Dat zorgt voor een vermindering van het aantal ledigingstransporten en dus een verlaging van de CO2-uitstoot. Daarnaast beschikken onze Miniperscontainers over een automatische volmelder, waardoor het aantal ledigingen zich automatisch aanpast aan het gebruik. We rijden dus geen onnodige kilometers voor halflege of overvolle containers.
Rolcontainers
De overige afvalstromen zamelen wij in met behulp van rolcontainers. Dankzij de nieuwe centrale afvalruimte zijn deze nu beter te bereiken. Daarnaast gebruiken wij voor alle afvalstromen een rolcontainer met een speciale kleur. Zo zijn bijvoorbeeld al onze rolcontainers voor PMD rood en al onze rolcontainers voor glas geel. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om het afval te scheiden. De huurders zien immers in één oogopslag welk afval in welke container hoort.
BREEAM-NL
Milieu Service Nederland is specialist op het gebied van duurzame afvalinzameling in de vastgoedsector. Al onze vastgoedspecialisten, waaronder dus Mark Schrage, zijn dan ook in het bezit van een BREEAM-NL Expert In-Use certificaat. Het BREEAM-NL In-Use keurmerk is natuurlijk een belangrijk begrip in het vastgoed. Afval speelt een grote rol bij het bepalen van de creditscores voor dit keurmerk. Milieu Service Nederland beschikt over een eigen ‘’BREEAM-document’’. Hierin vullen onze vastgoedspecialisten alvast de nieuwe creditscores op het gebied van afval in. Zo krijgt u op voorhand een goed beeld van de resultaten en ziet u direct wat voor invloed de veranderingen op uw creditscores hebben. Dankzij de BREEAM-kennis van De Heus en de goede samenwerking met Bouwinvest en CBRE, waren wij in staat om het afvalbeheer van de Nieuwe Vaart op BREEAM-niveau te brengen. En daarmee te voldoen aan de ambitie van Bouwinvest om alle kantoren minimaal te laten voldoen aan het BREEAM niveau ‘very good’. In de nieuwe situatie is er sprake van een veel hogere mate van afvalscheiding.
Samenwerking
De samenwerking tussen Bouwinvest en Milieu Service Nederland bestaat al jaren, maar wordt steeds uitgebreider, geeft Korenberg aan. “Dat komt ook door wat Milieu Service Nederland te bieden heeft en doordat zij zelf ook stappen zetten in het verduurzamen van de eigen bedrijfsvoering. Ze hebben veel kennis en kunde en er zijn steeds meer mogelijkheden. Het is een partij waar wij, en onze beheerders, graag mee samenwerken. Dat zit hem in het totaalplaatje; prijs, aanbod, service, het meedenken en het vermogen om in te spelen op ontwikkelingen. Ook de datavoorziening en het inzichtelijk maken van de dienstverlening wordt steeds uitgebreider. Wij zijn altijd op zoek naar strategische partners die ons ontzorgen en meedenken in het verduurzamen van onze vastgoedportefeuille. Milieu Service Nederland kan dat en speelt hier een actieve rol in.”
Ook een samenwerking starten? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Bekijk de laatste klantcases
-
Zuivere monostromen bij Royal FloraHolland Door Elianne Smeets • 13-11-2024
Samen met Facilicom Solutions zorgen wij voor duurzaam afvalmanagement bij Royal FloraHolland. Ontdek de doelen en voortgang van onze samenwerking hier!
Klantverhalen Facilitair Grootzakelijk In de keten -
Hoe haalbaar is zero waste? Door Elianne Smeets • 26-06-2024
Kun je binnen vier jaar van 100% restafval naar zero waste gaan? Samen met een ambitieuze overheidsorganisatie gingen wij ervoor. Lees hier verder.
Klantverhalen Grootzakelijk -
Gerrit Rietveld Academie: de kunst van effectief afval scheiden 19-02-2024Klantverhalen