“Circulariteit is geen optie meer, maar noodzaak”

De transitie naar een circulaire economie is in volle gang. Dat blijkt uit een rapport van Route Circulair, waarin ze de huidige circulaire stand van zaken van meer dan 600 Nederlandse MKB’s in kaart brengen. De conclusie is helder: circulair ondernemen is geen toekomstvisie meer, het moet nu gebeuren. Milieu Service Nederland deelt die visie en daarom hebben we de handen ineengeslagen. Lees verder om te ontdekken hoe jouw organisatie gratis, laagdrempelig én met persoonlijk advies aan de slag kan om circulair te ondernemen.
MKB kan het verschil maken
Het zal niemand ontgaan dat het huidige economische model onder druk staat. Klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en grondstofschaarste steken steeds vaker de kop op. Door grondstoffen efficiënter te gebruiken, restafval te minimaliseren en de levensduur van producten te verlengen kunnen we verschil maken. Deze circulaire transitie vraagt echter om een verandering in bedrijfsvoering.
We zien de afgelopen jaren dat bedrijven steeds meer interesse krijgen in circulair ondernemen, ook in de MKB-sector. Zij vormen 99% van de bedrijven in Nederland en zijn daarom de motor achter innovatie en economische vernieuwing. Samen genereren ze 62% van de economische toegevoegde waarde en daarom is het belangrijk dat juist zij de mogelijkheid krijgen om circulariteit naar een hoger niveau te tillen.
Benieuwd naar alle inzichten?

Circulaire volwassenheid
Het rapport 'Staat van circulair ondernemen' is gebaseerd op de circulaire volwassenheidsmeting, ingevuld door meer dan 800 bedrijven, die Route Circulair in samenwerking met Hogeschool Utrecht en Technische Universiteit Eindhoven heeft ontwikkeld. Hierdoor wordt het startpunt op verschillende thema’s, zoals strategie en ketensamenwerking, bepaald. Daaruit kunnen bedrijven opmaken hoe circulair hun bedrijfsvoering op dat moment is. Gemiddeld scoren MKB's rond de 56% circulaire volwassenheid. Te weinig financiële middelen, lastige wetgeving en onvoldoende kennis blijken op dit moment nog de grootste knelpunten te zijn. Benieuwd hoe circulair jouw organisatie op dit moment is? Doe dan gratis de circulaire scan.
Bij Milieu Service Nederland helpen we organisaties om hun knelpunten op het gebied van afvalmanagement op te lossen, om zo hun circulaire doelen te behalen. Dat doen we door samen te bepalen hoe de afvalinzameling het beste kan worden ingericht, afhankelijk van omgeving, kosten en doelen. Aanvullend daarop geven we op maat gemaakte workshops over duurzaamheid, circulariteit en wetgeving. CEO Godert van Dedem vult aan: “Onze visie is dat samenwerking in de keten essentieel is om een circulaire toekomst te bereiken en om verspilling van waardevolle grondstoffen tegen te gaan."
Zet vandaag nog de eerste stap
Klaar om circulariteit een prioriteit te maken? Meld je dan aan voor onze workshop 'Aan de slag met circulariteit' op vrijdag 16 mei, in onze Afval Experience. Een inspirerende middag vol praktische inzichten en waardevolle uitwisseling met andere koplopers. Gedurende 1,5 uur helpen we je met praktische inzichten, handige tools en inspirerende praktijkvoorbeelden waarmee je direct aan de slag kunt. We sluiten af met een gezamenlijke netwerklunch. Samen maken we jouw organisatie klaar voor een circulaire toekomst!
Meld je direct aan via het onderstaande formulier.

Meld je aan
Meer circulariteit
-
Circulariteit in de sport Door Denise van Namen • 31-12-2024
Nederland telt ongeveer 26.000 sportclubs en 6 miljoen mensen die lid zijn bij een vereniging. Om onze favoriete sport te kunnen beoefenen, geven we per huishouden ongeveer 350 euro per jaar uit aan sportartikelen. Milieu Service Nederland is partner van twee organisaties die zich hardmaken voor circulariteit in de sport. Zij zamelen oude sportartikelen in en verwerken deze tot nieuwe sportspullen. In deze blog leggen we je uit wat dat precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is.
Blog Partnership Duurzaamheid -
R Creators strijdt voor circulariteit Door Denise van Namen • 20-01-2025
Met R Creators halen we bij Rijkskantoor De Knoop nog maar 26% restafval op: de rest wordt gerecycled. Hoe ziet de route naar zero waste er hier uit? Lees meer!
Klantverhalen Facilitair Grootzakelijk Duurzaamheid -
Zo worden jouw medewerkers echte afvalhelden Door Denise van Namen • 20-03-2025
Goede afvalscheiding vermindert de hoeveelheid restafval, bespaart kosten en is beter voor het milieu. Als je efficiënt afval wil scheiden is het echter belangrijk dat je medewerkers gemotiveerd zijn. Om dit te bewerkstelligen is soms gedragsverandering nodig. Maar hoe inspireer je medewerkers om hun gewoonten te veranderen? Dat lees je in deze blog.
Blog Vastgoed MKB Grootzakelijk Duurzaamheid