Voorkomen van afval
Bedrijven kunnen afvalvrij worden door hun afvalstroom volledig circulair te maken. Als ondernemende afvalpartner helpt Milieu Service Nederland bij zero waste, door het ondersteunen in alle fasen van het afvalproces met slimme oplossingen.
Van inzicht in en advies over duurzame inkoop en consumptie van producten (fase 1 en 2) tot het bieden van middelen waarmee je afval binnen een organisatie slim kunt scheiden en opslaan (fase 3 en 4). Met onze partners in heel Nederland zorgen we voor efficiënt transport voor verwerking (fase 5 t/m 8) en uiteindelijke recycling van afval tot nieuwe, duurzame producten (fase 9) die geschikt zijn om weer opnieuw in te kopen.
Een belangrijke stap die je kunt zetten naar zero waste, zit nog voor de inzameling van afval. Door slim in te kopen kun je afvalproductie aan de voorkant drastisch verlagen of zelfs helemaal uitbannen. Afval voorkomen is uiteindelijk nóg beter dan afval recyclen. Zo kunnen veel producten ook onverpakt of met minder verpakkingsmateriaal geleverd worden. Daarnaast zijn ook in productmaterialen vaak duurzame keuzes te maken. Is een product gemaakt van recyclebaar materiaal? Dan kan deze weer teruggebracht worden in de kringloop. Of beter nog, een product dat is te hergebruiken komt pas na langere tijd terecht in de afvalstroom.
Verminderen van afval
Voor niet alle producten geldt dat je ze direct kunt hergebruiken. Bij deze producten kun je ervoor zorgen dat de hoeveelheid afval vermindert. Dit kun je doen door duurzame keuzes te maken bij het scheiden en verwerken van afval. Door afval te scheiden bij de bron – bijvoorbeeld op kantoor met een Multi Afval Container – kunnen we ingezamelde grondstoffen optimaal recyclen.
Een bedrijf waar recycling consequent wordt toegepast in de productieketen is Swapfiets. 's Werelds eerste ‘bike as a service’ bedrijf geeft op al zijn fietsen een zero-rubber-waste garantie. Geen enkel stukje rubber van een Swapfiets belandt na de levenscyclus bij het afval. Door het recyclen, repareren en hergebruiken van onderdelen is het populairste model Swap-fiets inmiddels al voor 88 procent recyclebaar.
Ook in het verwerken van afval is vaak nog veel winst te boeken. In het kantoorpand Nieuwe Vest in Utrecht maken eigenaren Bouwinvest en CBRE gebruik van een Minipersontainer. De container perst afval samen waardoor het minder ruimte inneemt. De container zit hierdoor minder snel vol en hoeft dus minder vaak geleegd te worden. Dat zorgt voor een vermindering van het aantal ledigingstransporten en daarmee voor een verlaging van de CO2-uitstoot.
Benieuwd hoe jouw organisatie afvalvrij kan ondernemen? Bezoek onze Afval Experience of vraag een adviesgesprek aan en kom erachter hoe jouw afval circulair gemaakt wordt en hoe je de hoeveelheid restafval binnen jouw organisatie terugdringt.
Bekijk de laatste blogs
-
Hoe word je ‘beste onderneming’ van Noord-Holland? Door Elianne Smeets • 31-10-2024
Wat maakt een goede onderneming? En wat maakt hem zó goed, dat hij wordt uitgeroepen tot ‘beste onderneming’ van de regio? Dennis Ostendorf blikt terug op de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland.
Blog Partnership Bedrijfsnieuws -
Bin-e: een innovatieve manier van afvalscheiding Door Denise van Namen • 16-10-2024
Met de opkomst AI doen nieuwe mogelijkheden om te recyclen zich voor. Zo is er de Bin-e, een 'smart waste bin' die het afval automatisch voor je scheidt.
Blog Vastgoed Facilitair Grootzakelijk Innovatie -
Afval in de zorg: uitdagingen en oplossingen 26-08-2024
Wist je dat de zorg verantwoordelijk is voor 7 procent van de CO2-uitstoot en 4 procent van het afval in Nederland? Lees meer over de uitdagingen én oplossingen.
Blog Grootzakelijk