Gerrit Rietveld Academie: de kunst van effectief afval scheiden
Waar kunst is, is afval. Op de Gerrit Rietveld Academie maken ongeveer 1000 studenten allerlei soorten kunst. Houten installaties, keramische kunstwerken en textiel: het is er allemaal terug te vinden. Maar waar afval is, is ook kunst: de kunst van effectief afval scheiden. En laten wij daar nou net heel goed bij kunnen helpen. Tijdens een gesprek met Arnoud Kortenbout, hoofd facilitaire zaken bij de Gerrit Rietveld Academie, spraken wij over hun afvalmanagement en onze samenwerking.
Snel naar een onderwerp
Bewustwording en gedragsverandering
De grootste uitdaging waar de Gerrit Rietveld Academie mee te maken heeft, is bewustwording over het belang van effectief afval scheiden onder de studenten. Op een school heb je te maken met leerlingen die allerlei ‘afval’ meenemen vanaf huis waardoor het lastig is om in te schatten welke afvalstromen er vrijkomen. Daarom speelt gedragsbeïnvloeding een grote rol bij het afvalmanagement. “Studenten bewust maken van het belang van afval scheiden en echt gedragsverandering teweegbrengen is lastig. We hebben vaak medewerkers bij de inzamelmiddelen staan om te zorgen dat de studenten alles bij de juiste afvalstroom weggooien. Maar we wilden meer doen om de bewustwording te verbeteren. We kijken altijd naar mogelijke initiatieven om deze bewustwording te creëren en kwamen daardoor op het idee om een afvalanalyse op locatie te doen met jullie collega Marco”, aldus Arnoud. Het doel van een afvalanalyse is achterhalen hoeveel kilo restafval eigenlijk helemaal niet bij het restafval thuishoort. Het komt namelijk regelmatig voor dat bijvoorbeeld PMD per ongeluk bij het restafval terecht komt. Een afvalanalyse maakt inzichtelijk welke afvalstromen verkeerd gescheiden worden. Het is namelijk ontzettend belangrijk om grondstoffen in de kringloop te houden voor recycling.
Afvalanalyse
Onze collega’s Joost (business developer circulaire innovatie) en Marco (projectmanager) zijn langs geweest bij de Gerrit Rietveld Academie. Joost gaf een lezing aan de studenten met als boodschap dat bronscheiding ontzettend belangrijk is. Na de lezing heeft Marco 25 studenten meegenomen voor een afvalanalyse. “Samen hebben we 6 restafvalcontainers van 240 liter ondersteboven gegooid. Dit afval zijn we allemaal met de hand gaan scheiden en sorteren. Er bleek veel PMD tussen het restafval te zitten, maar liefst 2,5 container. Dit was een goed moment om de bewustwording onder de studenten weer onder de aandacht te brengen. PMD wordt hier namelijk wel apart ingezameld”, aldus Marco. Van de 2,5 container bleek achteraf maar een kwart container echt restafval te zijn. Aan de hand van deze afvalanalyse heeft de Gerrit Rietveld Academie ervoor gekozen om de locaties van de PMD-containers te wisselen en extra containers toe te voegen. Op deze manier hopen ze dat het PMD beter wordt gescheiden bij de bron en niet meer bij het restafval terecht komt.
Afvalmanagement op maat
Naast het realiseren van gedragsverandering bij de studenten is de Gerrit Rietveld Academie ook druk bezig met een ander doel: zo min mogelijk restafval in 2030. Hiervoor besloot de academie een aantal jaar geleden om het afvalmanagement opnieuw in te richten. Om dit doel te bereiken wilden ze hun terrein inrichten met een milieustraat. De moeilijkheid hierbij was dat er beperkte ruimte was om dit te realiseren. “We wilden meer mogelijkheden creëren voor recycling en hergebruik van spullen. Voor deze verandering vonden we het belangrijk om te kijken welke partij aansloot bij onze specifieke wensen. Milieu Service Nederland sloot heel goed aan bij wat we wilden realiseren. Jullie waren heel meedenkend met onze plannen en de beperkte ruimte”, aldus Arnoud. Om de Gerrit Rietveld Academie te helpen naar een afvalvrije organisatie zijn we zoveel mogelijk afvalstromen gescheiden gaan inzamelen. Zo zijn er inzamelmiddelen geplaatst voor PMD, papier/karton, metalen, hout, glas, frituurvet, bouw- en sloopafval en gevaarlijk afval. Vanwege de beperkte ruimte hebben we ervoor gekozen om drie perscontainers neer te zetten. Doordat het afval gecomprimeerd wordt, kan er meer afval worden ingezameld in een relatief kleine ruimte. “De samenwerking met Milieu Service Nederland bevalt ons erg goed. Als er iets is of als we jullie nodig hebben dan staan jullie altijd gelijk klaar.”
Optimale recycling
De Gerrit Rietveld Academie is op meerdere vlakken bezig met duurzaamheid. “De studenten zijn bijvoorbeeld ook veel bezig met hergebruik van materialen en klimaatproblematiek. Ze willen hier op een positieve manier aan kunnen bijdragen”, aldus Arnoud. Als ondernemende afvalpartner kunnen wij dit alleen maar stimuleren en gaan wij samen met de Gerrit Rietveld Academie kijken hoe wij hun afvalmanagement nog verder kunnen optimaliseren. Wij helpen ook jou graag met een oplossing voor jouw afvalvraagstuk. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je ook graag een afvalanalyse aanvragen? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.