Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 01 oktober 2020

Koffiepads en theezakjes straks ook bij gft

Deel:
Koffie en thee bij gft
Vanaf 1 januari 2021 mogen koffiepads en theezakjes bij gft of swill. Waar nu nog veel plastic gebruikt wordt voor deze producten, stappen producenten straks over op composteerbaar materiaal. Dit levert milieuwinst, meer duidelijkheid voor de consument, een schonere gft-toevoer én meer compost op.
Koffie en thee bij gft

Nu nog veel onduidelijkheid

Hoewel koffiedik en theeblaadjes 100% organisch zijn, en dus heel goed composteerbaar, is de verpakking dit nog niet altijd. In het filterpapier van koffiepads zit soms plastic om de randen te kunnen plakken. Het buideltje waar de thee in zit is vaak helemaal van plastic gemaakt. Ook het touwtje, nietje en label vergaan niet allemaal in het composteringsproces. Het ouderwetse koffiefilter daarentegen mag wél samen met de koffiedrab in de biobak. Het is voor een consument bijna niet te zien of iets wel of niet bij organisch afval thuishoort. Daarom wordt nu geadviseerd om theezakjes en koffiepads in de restafval container te gooien. Zo ontstaat er geen verwarring en wordt de gft-stroom niet onnodig vervuild. Maar iedereen snapt dat dit, op weg naar een circulaire economie in 2050, natuurlijk geen wenselijke situatie is.

Brancheorganisatie grijpt in

Op initiatief van brancheorganisatie Koffie & Thee Nederland is met de koffie- en theesector, Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, afvalverwerkers en andere partijen uit de keten een ‘Green Deal’-traject gestart. De gezamenlijke ambitie is om koffiepads en theezakjes vanaf januari 2021 wél bij het gft-afval toe te staan. Dit kan betekenen dat er op jaarbasis circa 88 miljoen kilo compost bijkomt, en dat er dus evenzoveel kilo's minder aan restafval ontstaat. Hoewel de uitvoering nog op gang moet komen, liggen de afspraken in elk geval vast, en dat is goed nieuws! Zo kan er gewerkt worden aan concrete resultaten, waarbij iedere betrokken partij zijn eigen verantwoordelijkheid heeft.

Wat is een Green Deal?

Bij de uitvoering van duurzame initiatieven lopen bedrijven, mede-overheden en groepen burgers soms tegen barrières aan. Deze partijen kunnen dan aankloppen bij de Rijksoverheid om een Green Deal te sluiten met als doel barrières weg te nemen. De rol van de overheid varieert per initiatief. Denk hierbij aan: het wegnemen van belemmeringen in wet- en regelgeving, het toegankelijk maken van netwerken, het ondersteunen van toegang tot de kapitaalmarkt en het inbrengen van kennis. Sinds de start in 2011 zijn er al meer dan 200 Green Deals getekend, waarvan de deal van composteerbare koffiepads en theezakjes er nu één is. Met de Green Deal-aanpak geeft de Rijksoverheid ruimte aan groene initiatieven uit de samenleving. Hiermee wil zij de transitie naar een duurzame economie versnellen. De uitkomsten van deze Green Deal, composteerbare koffiepads en theezakjes, zijn in elk geval veelbelovend: minder restafval, méér en schoner compost en duidelijkheid voor consumenten.

Duurzaam ondernemen met een composteermachine

Komt er in jouw organisatie veel gft-afval of swill vrij? Dan is het raadzaam om dit sowieso gescheiden in te zamelen. De hoeveelheid restafval neemt af, en daarmee de afvalkosten. Restafval wordt namelijk zwaar belast vanwege zijn grote milieudruk.

Om ook je CO2-voetafdruk te verkleinen, kun je daarnaast een composteermachine inzetten. Op je eigen locatie zet je hiermee binnen 24 uur organisch afval om in droge compost. Je realiseert hiermee een volumereductie van meer dan 85%! Dat scheelt aanzienlijk in het aantal transporten en dus in de CO2-uitstoot.

Onze verkoopspecialisten vertellen je hier graag meer over. Interesse? Vul onderstaand formulier in.

Nieuwsbrief
Tags:
Gepubliceerd: 01 oktober 2020
Deel:

Bekijk de laatste blogs