Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 19 september 2024

Veilig omgaan met lachgascilinders

Geschreven door:
Elianne Smeets Teamleider content marketing
Deel:

Veilig werken heeft onze hoogste prioriteit. Daarom vragen we aandacht voor de gevaren van lachgascilinders, batterijen en elektrische apparaten in het afval. Dit gevaarlijk afval kan brand veroorzaken of ontploffen. Dit zorgt voor onveilige situaties voor werknemers en enorme schade aan infrastructuur. Door samen alert te zijn op gevaarlijk afval, kunnen we schade voorkomen.

Lachgascilinders zijn gevaarlijk afval

Lachgascilinders worden geclassificeerd als gevaarlijk afval. Het samenpersen of verbranden van deze drukhouders kan tot explosies leiden en daarmee voor gevaarlijke situaties voor medewerkers in de afvalverwerking zorgen. Daarnaast ontstaat er schade aan containers, vuilniswagens, verbrandingsovens en andere machines. Daarom mogen lachgascilinders niet bij het reguliere afval worden weggegooid.

Alarmerende trend

Het recreatief gebruik van lachgas is sinds 1 januari 2023 verboden, omdat het schadelijk is voor de gezondheid. Lachgas staat nu op lijst II van de Opiumwet. Vroeger was er een statiegeldsysteem voor lege lachgascilinders, maar dit is met de ingang van het verbod komen te vervallen. Sindsdien worden de cilinders regelmatig in de openbare ruimte gedumpt. Ook worden ze bij het huishoudelijk afval of bedrijfsafval weggegooid.

De Vereniging Afvalbedrijven waarschuwde eerder in het RTL nieuws al voor de gevaren hiervan. Volgens een woordvoerder ging het toen om tientallen ontploffingen per week en een schadepost van 65 miljoen euro per jaar voor Nederlandse afvalverwerkers. De problemen spelen echter nog steeds. In de onderstaande video van EenVandaag wordt dit verder toegelicht. 

Nieuwe veiligheidsmaatregelen

Het gebruik van de lachgascilinders is sinds het verbod gelukkig afgenomen, maar niet voldoende. De veiligheidsrisico's en schades blijven dus ook bestaan. Daarom is het onvermijdelijk om herstelwerkzaamheden uit te voeren en veiligheidsmaatregelen te nemen. Samen met afvalinzamelaars en -verwerkers in heel Nederland hebben we daarom de onderstaande acties genomen:

  • Er zijn shredders geïnstalleerd om afval te verkleinen en perforeren. Dit voorkomt onder andere het ontploffen van lachgascilinders en is noodzakelijk om het bij verwerkers te mogen aanbieden. Het vooraf shredderen verhoogt de kosten van verwerking van afval met meer dan 30%.
  • Er zijn extra sorteeractiviteiten en opslag nodig om het afval veilig te kunnen laten verwerken. Niet geshredderd afval zoals papier en karton moet handmatig gecontroleerd worden voordat het verder kan worden gerecycled.
  • Er zijn meer transportbewegingen nodig om het afval veilig te kunnen laten verwerken.

Samen alert zijn

Door gezamenlijk op onderstaande punten te letten, minimaliseren we het risico op ongevallen door lachgascilinders. Ook kunnen we hiermee onnodige kosten voorkomen.

  • Staat je container niet in een afgeschermde ruimte? Controleer de inhoud van de container dan regelmatig, maar ten minste voordat je deze aanbiedt voor de lediging. Als organisatie blijf je altijd zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de containers die je gebruikt.
  • Tref je lachgascilinders aan in een van jouw inzamelmiddelen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen om ze veilig af te voeren. Kom je lachgascilinders tegen in de openbare ruimte? Dan kun je contact opnemen met jouw gemeente.
  • Ook batterijen, accu’s en elektrische apparaten kunnen brand veroorzaken in vuilniswagens en afvalverwerkingsinstallaties. Deze spullen vallen onder het klein chemisch afval, waarvoor speciale inzamelmiddelen zijn.

Door samen alert te zijn, houden we Nederland op een veilige en verantwoorde manier schoon.

Gevaarlijk afval en lachgascilinders inzamelen

Er zijn veel ontwikkelingen in de afvalmarkt rondom gevaarlijk afval en lachgascilinders. Uiteraard houden we jou op de hoogte over belangrijke ontwikkelingen.

Heeft jouw organisatie last van lachgascilinders? Er zijn bedrijven die hiermee te maken hebben, bijvoorbeeld omdat toeristen een cilinder achterlaten in een hotelkamer. Het is mogelijk om dit en ander gevaarlijk afval op een veilige manier in te zamelen en af te voeren. Hiervoor kunnen we eenmalig langskomen, maar ook met regelmaat. Benieuwd naar de mogelijkheden? We adviseren je graag vrijblijvend.

Vraag een adviesgesprek aan

Veelgestelde vragen

Zijn de lachgascilinders gevaarlijk voor mij en mijn organisatie?

Als je lachgascilinders in het afval vindt, hoef je niet bang te zijn dat ze zomaar ontploffen. Dit gebeurt uitsluitend wanneer ze onder druk komen te staan, bijvoorbeeld bij verhitting of samenpersing. Wees uiteraard wel voorzichtig en zorg ervoor dat je ze op een verantwoorde manier afvoert.

Kan ik lachgascilinders door Milieu Service Nederland laten afvoeren?

Ja, dat kan! Heeft jouw organisatie regelmatig last van lachgascilinders? Dan kunnen we een inzamelmiddel plaatsen. Ook verzorgen we eenmalige ophalingen. Neem hiervoor contact met ons op. 

Wat gebeurt er als er per ongeluk een lachgascilinder in mijn bedrijfsafval zit?

We vragen je vriendelijk om extra alert te zijn op lachgascilinders in jouw afval. Je kunt bijvoorbeeld een check doen voor je jouw container aanbiedt voor een lediging. Zitten er toch lachgascilinders in jouw afval? Dan kan er een boete volgen. 

Waarom zijn deze nieuwe veiligheidsmaatregelen nodig?​

De veiligheidsmaatregelen zijn noodzakelijk omdat we een toename hebben gezien van gevaarlijk afval, zoals batterijen, elektrische apparaten en lachgascilinders, tussen regulier afval. Deze materialen kunnen ernstige risico’s veroorzaken, zoals ontploffingen en branden. Dit leidt tot veiligheidsrisico’s voor onze medewerkers en schade aan verwerkingsinstallaties. Door maatregelen te nemen, zorgen we voor een veilige verwerking van afval en beschermen we zowel onze medewerkers als onze verwerkingspartners.

Heeft jouw organisatie te maken met gevaarlijk afval?

Dan kunnen we samen aan de slag om onveilige situaties te voorkomen. Onze experts staan voor je klaar!

Mariëlle Hoekstra Kwaliteitsmanager | Mariëlle zorgt voor kwaliteit bij onze klanten. Met haar nieuwsgierige karakter weet zij alles van afvalstromen en -verwerking. Ze zit nooit stil!
Gepubliceerd: 19 september 2024
Deel:

Ontdek het laatste nieuws