

Door de UPV zijn bedrijven die kleding en andere vormen van textiel in Nederland produceren of importeren verantwoordelijk voor het inzamelen, sorteren, hergebruiken en recyclen van afgedankt textiel. Dit betekent dat onder andere kledingfabrikanten moeten gaan betalen voor de inzameling en verwerking van producten die zij in de handel hebben gebracht. Daarnaast hebben ze een verantwoordelijkheid in het organiseren van het afvalbeheer van textiel.
Meer hergebruik en recycling
Deze regels moeten ervoor zorgen dat we in Nederland vanaf 2025 de helft van het overbodige textiel hergebruiken of recyclen. In 2030 moet dit zijn doorgegroeid naar 75 procent. Ambitieuze doelstellingen maar hiermee zijn we er nog niet. Om de export van hergebruikte artikelen in te dammen, moet een groter deel ervan binnen Nederland worden verkocht. Zo wil de Nederlandse overheid voorkomen dat ons textielafval zich naar het buitenland verplaatst en daar voor milieuproblemen zorgt.
Tenslotte stelt het UPV ook eisen aan het recyclen van textiel. Dit moet ‘vezel-tot-vezel’ gebeuren: ieder afgedankt product wordt gerecycled tot een vergelijkbaar product. Denk bijvoorbeeld aan kledingstukken die worden gebruikt om nieuwe kleding van te maken of weggegooide badstof waar fabrikanten nieuwe handdoeken van maken.
Circulaire keuzes
Deze doelstellingen zorgen voor uitdagingen bij het maken, inzamelen en recyclen van textiel. Allereerst zullen ontwerpers en producenten bij het ontwerp van onder andere kleding circulaire keuzes moeten maken. Dit betekent dat ze vaker dienen te kiezen voor materialen die minder impact hebben op het milieu en makkelijker zijn te recyclen of hergebruiken zonder dat er veel grondstoffen nodig zijn in het productie- en recyclingproces.
Wanneer ontwerpers en producenten van textiel rekening houden met hergebruik en recycling dan kan de inzameling van onder andere afgedankte kleding veel effectiever verlopen. Afvalinzamelaars hebben dan door middel van onder andere een afvalanalyse beter in beeld welke textielsoorten gezamenlijk verwerkt of hergebruikt moeten worden. Zo kunnen ze het beter scheiden, sorteren en efficiënt transporteren voor verwerking. En dat is nodig, want de UPV zal ervoor zorgen dat er veel meer textiel ingezameld en duurzaam verwerkt moet worden dan nu het geval is.
Samenwerking in de keten
Om de productie van textiel in ons land circulair te maken, zullen ontwerpers, producenten, inzamelaars en recyclers meer samen moeten werken. Slimme keuzes in een deel van de keten hebben een positief effect op de andere onderdelen. Een goed voorbeeld hiervan is FastFeetGrinded dat een circulaire schoenenindustrie nastreeft.
Jaarlijks worden wereldwijd zo’n 25 biljoen schoenen geproduceerd. 95% hiervan belandt uiteindelijk op een afvalstortplaats of in een verbrandingsoven. FastFeetGrinded heeft een recyclinginstallatie waarmee het schoenen ontleedt tot vier verschillende materialen: foam, rubber, fluf en textiel. Van deze materialen kunnen onder andere weer buitensportvelden en atletiekbanen gemaakt worden. Daarnaast vormt het materiaal de basis voor nieuwe schoenen.
Milieu Service Nederland werkt samen met FastFeetGrinded bij het inzamelen van afgedankte schoenen. Dit doen we op onze eigen locaties, maar we zetten ook ons netwerk in om oude schoenen te verzamelen voor hergebruik.

Circulaire afvalstromen
Benieuwd welke stappen jij kunt zetten in het circulair maken van jouw afvalstromen? Vraag het ons gerust. Wij denken graag met je mee!
Bekijk de laatste blogs
-
Expert update: dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving in 2025 Door Denise van Namen • 27-03-2025
Onze business developer circulaire innovatie volgt de veranderende afvalmarkt op de voet en weet alles over nieuwe wetten, regels en innovaties. In dit artikel lees je wat je in 2025 op dit gebied kunt verwachten.
Blog Vastgoed MKB Facilitair Grootzakelijk Wet- en regelgeving -
Zo worden jouw medewerkers echte afvalhelden Door Denise van Namen • 20-03-2025
Goede afvalscheiding vermindert de hoeveelheid restafval, bespaart kosten en is beter voor het milieu. Als je efficiënt afval wil scheiden is het echter belangrijk dat je medewerkers gemotiveerd zijn. Om dit te bewerkstelligen is soms gedragsverandering nodig. Maar hoe inspireer je medewerkers om hun gewoonten te veranderen? Dat lees je in deze blog.
Blog Vastgoed MKB Grootzakelijk Duurzaamheid -
Expert update: 2025 wordt het jaar van slimme afvalscheiding 14-02-2025
Marco de Vries is de bedrijfsambassadeur van Milieu Service Nederland. Hij is het visitekaartje van het bedrijf en expert in alles wat met duurzaamheid te maken heeft.
Blog Duurzaamheid