Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 02 oktober 2024

Elk jaar duurzamer: Challenge Almere-Amsterdam

Geschreven door:
Elianne Smeets Teamleider content marketing
Deel:
Challenge Almere Amsterdam Team Milieu Service Nederland

Bij Milieu Service Nederland werken we aan een circulaire economie. Hiervoor willen we Nederland afvalvrij laten ondernemen. Maar verduurzaming kost inspanning - dat weten we maar al te goed. Daarom gingen we in 2023 samen met Challenge Almere-Amsterdam een challenge aan om haar triatlon in drie jaar op zo veel mogelijk vlakken te verduurzamen. Nu, twee jaar later, heeft dat al mooie resultaten opgeleverd. Benieuwd of we een record hebben gezet, zowel op sportgebied als bij het verduurzamen van dit mooie evenement? Lees het hier.

Wat is de Challenge Almere-Amsterdam?

De Challenge Almere-Amsterdam is de oudste triatlon van Europa. Jaarlijks staan er duizenden deelnemers aan de start van dit meerdaagse sportevenement. Er zijn verschillende parcoursen om aan deel te nemen, met uiteraard als hoogtepunt de hele triatlon (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen). Ook kun je deelnemen aan de halve triatlon, de Family Relay en de RABO Business Relay. 

We werken niet voor niets samen met de Challenge Almere-Amsterdam. Bij Milieu Service Nederland hebben we veel sportieve, gemotiveerde collega's, dus je ziet ons regelmatig samen terug op sportevenementen. Uiteraard hebben we dus zelf ook deelgenomen, dit jaar aan de RABO Business Relay. En met succes: ons kantoorteam eindigde als negende en ons racing team zelfs als eerste!

Natuurlijk waren we er niet alleen voor de sport. Het organiseren van zo’n groot evenement is een hele onderneming, waarbij het afvalmanagement een belangrijk onderdeel is.

Challenge Almere Amsterdam PETman Milieu Service Nederland

De duurzaamste triatlon?

Sinds 2023 werken we dan ook proactief mee aan de verduurzaming. In het startjaar van onze samenwerking zijn verschillende pilots gestart en benchmarks gesteld, waarna we ons in 2024 verder verdiept hebben. Die verdieping richtte zich op enkelen doelen:

Minder afval

In totaal hebben we dit jaar 4.089 kilo afval opgehaald, gescheiden van het restafval in 5 extra afvalstromen.

  • Papier/karton was de op één na grootste afvalstroom, waardoor we wel 760 kg ter recycling aan hebben kunnen bieden.
  • Plastic (PMD) is een afvalstroom met weinig gewicht, waar we toch grote winst hebben behaald.  De keuze viel dit jaar op herbruikbare bekers van Dutch Cups in plaats van wegwerpplastic. Tevens hebben we de zichtbaarheid van de inzamelmiddelen van statiegeld verhoogd door PETmans en CANmans te plaatsen – echte blikvangers!
  • Koffiedroes werd deze editie voor de eerste keer apart ingezameld. Met resultaat: de 19 kilo ingezameld koffiedroes kan nu worden gebruikt voor het maken van nieuwe producten, zoals pennen of zeep.
  • Swill (etensresten van horecaondernemers): er is gelukkig niet veel voedselverspilling op de Challenge Almere-Amsterdam. We hebben 140 kg swill ingezameld. 
  • Bidons kunnen goed gerecycled worden en kunnen dienen als basis voor meer circulaire sportmaterialen. We hebben acht volle 1.100-liter rolcontainers met gebruikte bidons ingezameld!

Meer betrokkenheid bij materialengebruik en afval

Vooraf aan het event is er meer aandacht besteed aan het informeren van standhouders, vooral in de horeca. In het voorgaande jaar bleek namelijk dat swillcontainers (voor etensresten) niet voldoende werden gebruikt. Door meer te informeren over het ‘hoe’ en ‘waarom’, is er in 2024 relatief meer swill ingezameld en minder in het restafval beland.

Ook bezoekers leerden meer over afval op onze stand. Hoe dat eruit zag, zie je hieronder.

Het inzamelen van weggegooide sportmaterialen die goed gerecycled kunnen worden

In samenwerking met onder andere ClubHub en SAAR Sport zamelen we het hele jaar door gebruikte sportmaterialen in, zodat ze gerecycled kunnen worden en omgezet in nieuwe, circulaire sportartikelen. Een evenement als de Challenge Almere-Amsterdam is natuurlijk perfect om materiaal in te zamelen! Door grote rolcontainers, zoals bidonvangers, langs het parcours te plaatsen, konden sporters hun bidons direct in het juiste inzamelmiddel gooien. Zo hebben we acht volle 1.100-liter containers aan goed recyclebare materialen bespaard.

Challenge Almere Amsterdam Afvalspellen Milieu Service Nederland

Afvalspellen bij Milieu Service Nederland

Voor de eerste keer hadden wij bij Challenge Almere-Amsterdam onze eigen stand, waar we ons enthousiasme en onze kennis over afval met de bezoekers hebben kunnen delen. Tevens lieten onze afvalspellen, allemaal gemaakt van gerecyclede materialen aan jong én oud zien hoe belangrijk het is om afval te scheiden bij de bron. 

Wat is jouw vraagstuk?

Volgend jaar zijn wij weer aanwezig bij Challenge Almere-Amsterdam en nemen we de volgende stappen naar een nog duurzamer evenement. Heeft jouw organisatie ook een vraagstuk om afvalmanagement te optimaliseren en te verduurzamen? Dan denken we graag met je mee. Zo werken we samen toe naar de circulaire economie.

Vraag jouw adviesgesprek aan

Heeft jouw organisatie ook duurzame doelen?

Oscar begeleidt je naar resultaten met impact. Benieuwd wat jij kunt doen? Hij kijkt graag met je mee!

Oscar Peterson Projectmanager duurzaamheid | Als pionier op het gebied van duurzaamheid heeft Oscar als missie om de afvalmarkt circulair te maken.
Gepubliceerd: 02 oktober 2024
Deel: