De bekende wegwerpbeker voor het kopje koffie op kantoor zou vanaf 2024 verleden tijd zijn. De Europese Unie hanteert nu namelijk de nieuwe Single Use Plastics (SUP)-regelgeving waardoor het niet meer is toegestaan plastichoudende bekers eenmalig te gebruiken. Omdat er momenteel geen warmhoudende kartonnen beker op de markt is die geen plastic coating gebruikt, zou dit het einde van het wegwerpbekertje koffie op de werkvloer betekenen. Verschillende ontwikkelingen in de politiek hebben nu echter gezorgd voor onduidelijkheid. Wat moet jij weten van de stand van zaken om te ondernemen volgens de huidige regels? En wat zijn de alternatieven waar je uit kunt kiezen voor jouw organisatie?
Snel naar een onderwerp
Op zoek naar een duurzaam alternatief
Iedere dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en -voedselverpakkingen weg. Blikjes en wegwerpbekers zijn zelfs het meest voorkomende zwerfafval in ons land. De SUP-regelgeving moet hier iets aan doen door bekers voor eenmalig gebruik in de ban te doen. Hierdoor moet je op zoek naar een duurzaam alternatief voor jouw bedrijf.
Welke optie het beste is, verschilt per organisatie. Kenmerken als het aantal medewerkers, interne logistiek en organisatiecultuur zijn allemaal bepalend bij het kiezen van een juiste oplossing. Daarom is de vraag welk alternatief het beste past niet zomaar te beantwoorden.
Mag de wegwerp koffiebeker nog op de werkvloer?
Volgens de SUP-wetgeving zouden alle plastic wegwerpbakjes en -bekers worden verboden. De kartonnen koffiebekers vallen onder deze wetgeving omdat ze een laagje plastic bevatten. Echter zijn deze bekers goed recyclebaar. Daarom werd er in 2023 gekeken naar voorwaarden om hem toch te kunnen blijven gebruiken. Dit is hoe dat verliep:
- Oktober 2023
Er wordt een motie ingediend om wegwerpbekers en -bakjes nog wel te mogen gebruiken onder verschillende voorwaarden, bijvoorbeeld dat deze maximaal 5% plastic bevatten. Deze motie wordt aangenomen. Dat betekent dat het in de Tweede Kamer gewenst is om het verbod op wegwerpbekers te verruimen en deze onder voorwaarden nog wel te blijven gebruiken. Dit is nog geen definitieve wetswijziging. - December 2023
Omdat we midden in de formatie van een nieuw kabinet zitten, wordt het definitieve besluit uitgesteld en neergelegd bij het opvolgend Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Er is dus nog steeds geen harde wetswijziging. - Januari 2024
De wegwerpkoffiebeker wordt in principe verboden. Omdat er nog geen definitief besluit is, mag er onder de voorwaarden van de motie wel nog gebruik worden gemaakt van wegwerpkoffiebekers. Als een bedrijf aan deze voorwaarden voldoet, wordt er niet gehandhaafd op het verbod op wegwerpbekers. - Oktober 2024
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is begonnen met controleren of kantoren geen wegwerp bekers meer gebruiken, meldt de NOS. Het is vanaf nu essentieel om wegwerp koffiebekers volgens de regels in te zamelen.
Herbruikbare koffiebeker of wegwerp koffiebeker in 2024?
- Het oorspronkelijke verbod op wegwerpbekers zal van kracht zijn. Dat betekent in principe dat wegwerpbekers niet meer zijn toegestaan.
- Er is een uitzondering: er zal niet worden gehandhaafd bij wegwerpbekers die aan de voorwaarden van de motie voldoen. Deze voorwaarden zijn:
- De beker mag maximaal 5% kunststof bevatten;
- Er kan worden aangetoond dat er wordt voldaan aan de inzamelpercentages die in de regeling worden gesteld. Dat betekent dat 90% van het gebruikte materiaal moet worden ingezameld;
- Ingezamelde bekers kunnen voor 100% worden gerecycled.
- Dit betekent dat de wegwerpbeker bij de bron gescheiden dient te worden.
- Vanaf nu wachten we af op het nieuwe kabinet, dat een definitief besluit zal nemen.
Gebruik jij de wegwerp koffiebeker nog op de werkvloer maar ben je niet zeker of je aan de voorwaarden voldoet voor de inzameling? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan.
Wat betekent de regeling voor jou?
Of je nu bij een multinational werkt of bij een MKB-er: iedere organisatie gaat te maken krijgen met de nieuwe regelgeving. Je zal dus moeten zorgen voor een duurzame oplossing, doe je dit niet dan loop je risico op een boete. Daarnaast loop je reputatieschade op als je als een van de weinige organisaties toch doorgaat met het aanbieden van onjuiste wegwerpbekers.
Om dit te voorkomen zal je moeten zorgen voor herbruikbare alternatieven of voor wegwerpbekers die aan de voorwaarden voldoen, voor zowel jouw medewerkers als voor bezoekers. Wanneer je ‘on the go’ dranken aanbiedt, dan zul je statiegeld moeten heffen op bekers die je meegeeft aan klanten, herbruikbare alternatieven aan moeten bieden en bring your own-mogelijkheden moeten faciliteren.
De juiste oplossing voor jouw organisatie
Om een beter beeld te krijgen bij welke oplossing het beste past, zal je moeten inzoomen op de volgende factoren:
- Aanwezige voorzieningen: het beschikbaar maken van herbruikbare alternatieven voor wegwerpbekers betekent dat je na moet denken over hoe je deze bekers schoon gaat houden. Afhankelijk van de omvang van je organisatie kan dit verschillen van het simpelweg beschikbaar maken van een vaatwasser waar medewerkers hun bekers in achter kunnen laten tot het inrichten van een proces waarmee grotere aantallen bekers op verschillende punten verstrekt en gereinigd worden.
- Interne logistiek: met name bij grotere organisaties is in de meeste gevallen al een logistiek systeem ingericht voor het verstrekken en verwerken van wegwerpbekers. Op dit systeem kun je weliswaar voortborduren maar vaak zijn wel aanpassingen nodig. Wil je bijvoorbeeld dezelfde uitgiftepunten aanhouden voor herbruikbare koffiebekers of gaat dit voor logistieke problemen zorgen?
- Aantallen medewerkers: het maakt een wezenlijk verschil of je een oplossing nodig hebt voor 15 of voor 150 medewerkers. Zo is het voor een kleinere MKB-organisatie relatief eenvoudig om iedere werknemer een herbruikbare beker te geven en deze zelf te reinigen dan bij een corporate organisatie met honderden collega’s. In het laatste geval zal je voor meer faciliteiten moeten zorgen en het reinigingsproces uit handen moeten nemen dan bij een kleinere organisatie waar je gemakkelijker een beroep kunt doen op de eigen verantwoordelijk van werknemers.
- Bedrijfscultuur: ook de bedrijfscultuur is van belang om mee te nemen bij het kiezen van een geschikte oplossing. Zijn jouw medewerkers zeer betrokken bij het bedrijf, dan zullen ze eerder geneigd zijn om hun koffiebekers trouw te hergebruiken en zonder ‘incentive’ bekers inleveren voor hergebruik. Is deze betrokkenheid er minder – bijvoorbeeld bij huurders die gebruik maken van gedeelde faciliteiten bij het huren van bedrijfsruimte – dan is er vaak een meer directieve aanpak nodig waarmee huurders gestimuleerd worden om bekers in te leveren voor reiniging.
Alternatieven
Een alternatief voor de wegwerpbeker is de koffiebeker gemaakt van monostroom polypropyleen. Deze hard cups of PP cups kun je vele malen hergebruiken en in de vaatwasser reinigen. Medewerkers kunnen gebruikte bekers dus zelf in de vaatwasser zetten of achterlaten bij een inzamelpunt op kantoor. Je kunt het schoonmaken van deze koffiebekers ook volledig uitbesteden en ze op jouw locatie(s) op laten halen voor machinale reiniging.
De PP cup blijkt een van de meest duurzame alternatieven op de wegwerp koffiebeker die momenteel beschikbaar zijn. Zoek jij een goede herbruikbare hard cup koffiebeker? Dan raden wij de 100% recyclebare hard cup koffiebeker aan. De beker wordt geproduceerd in Nederland en gaat minimaal 400 wasbeurten mee.
Advies voor jouw situatie
Bij Milieu Service Nederland zijn we dagelijks bezig met het bewerkstelligen van de stip op de horizon: een duurzame toekomst voor iedereen.
Rondom het 'verbod' op de koffiebeker in 2024 zullen er waarschijnlijk nog meer alternatieven op de markt komen. Wil je weten hoe jouw organisatie het beste inspeelt op de nieuwe SUP-regelgeving? Laat het ons weten door hieronder contact op te nemen. We denk graag met je mee!
Bekijk de laatste blogs
-
Hoe word je ‘beste onderneming’ van Noord-Holland? Door Elianne Smeets • 31-10-2024
Wat maakt een goede onderneming? En wat maakt hem zó goed, dat hij wordt uitgeroepen tot ‘beste onderneming’ van de regio? Dennis Ostendorf blikt terug op de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland.
Blog Partnership Bedrijfsnieuws -
Bin-e: een innovatieve manier van afvalscheiding Door Denise van Namen • 16-10-2024
Met de opkomst AI doen nieuwe mogelijkheden om te recyclen zich voor. Zo is er de Bin-e, een 'smart waste bin' die het afval automatisch voor je scheidt.
Blog Vastgoed Facilitair Grootzakelijk Innovatie -
Afval in de zorg: uitdagingen en oplossingen 26-08-2024
Wist je dat de zorg verantwoordelijk is voor 7 procent van de CO2-uitstoot en 4 procent van het afval in Nederland? Lees meer over de uitdagingen én oplossingen.
Blog Grootzakelijk